Echtscheidingsconvenant

Niemand vindt het leuk om erover na te denken, maar in sommige gevallen is het onvermijdelijk. Wanneer je besloten hebt om te gaan scheiden, kan het een goed idee zijn om een echtscheidingsconvenant op te stellen. In dit document worden alle afspraken opgesteld die je samen met je partner hebt gemaakt, om vervolgens op een goede manier uit elkaar kunnen gaan. Hoe goed je scheiding ook denkt te gaan, wanneer het aankomt op spullen verdelen en afspraken kun je maar beter precies weten waar je aan toe bent. En dat begint bij een scheidingsconvenant. Hoe je dit opstelt en wat het verder inhoudt, dat lees je hieronder.

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

Wat is een convenant?

Precies weten waar je aan toe bent en wat je kunt eisen is altijd fijn, maar bovenal fijn wanneer je door een stressvolle periode gaat en emoties hoog oplopen. Hoe goed je huwelijk ook is geweest, het kan zomaar dat door de scheiding nog meer wordt stukgemaakt dan alleen de reden waarom je in eerste instantie wilde scheiden. Bij het opstellen van een convenant worden alle belangrijke zaken besproken, zodat jij en je ex-partner precies weten waar je aan toe bent. Het makkelijkste is om hiervoor een echtscheidingsconvenant voor in te schakelen. Schakel daarnaast een mediator in. Deze persoon weet precies wat voor zaken je exact in zo’n document wil hebben, om alles rustig en soepel te laten verlopen. Een convenant zelf is overigens een document waarin regels worden besproken. Wanneer het gaat om een echtscheidingsconvenant gaat dit specifiek over de afspraken die gemaakt worden met betrekking tot de scheiding.

Echtscheidingsconvenant opvragen

Een echtscheidingsconvenant is pas geldig wanneer dit is opgesteld door een mediator. Dit kan een advocaat zijn of een ander rechtsgeldig persoon. Het is daarom verstandig om te kijken waar je exact een echtscheidingsconvenant wil opvragen, zodat er een onafhankelijke partij bij betrokken is.

Echtscheidingsconvenant, convenant echtscheiding

Ben je het convenant kwijt?

Het kan voorkomen dat je in alle hectiek het echtscheidingsconvenant bent kwijtgeraakt. Ook om deze reden is het fijn dat je het convenant hebt op laten stellen door een onafhankelijke, derde partij. Deze partij kan opnieuw het convenant naar je toesturen.

Waarom maak je een scheidingsplan, is dit verplicht?

De exacte reden waarom je een scheidingsplan opstelt, is om op een fijne manier uit elkaar te gaan en te weten waar je aan toe bent. Heb je samen minderjarige kinderen? Dan is het overigens verplicht om een scheidingsplan op te stellen, alles in het belang van de kinderen en de scheiding op een rustige manier te laten verlopen.

Zelf een convenant opstellen 

Het is goed om te weten dat je niet zelf een convenant kunt opstellen. Dit is pas rechtsgeldig wanneer het is opgesteld door een mediator. Je kunt wel een voorbeeld van een echtscheidingsconvenant opvragen, maar dit moet altijd goedgekeurd worden door een derde partij (advocaat bijvoorbeeld). 

Checklist: wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

In een echtscheidingsconvenant verwacht je alle informatie rondom het maken van afspraken bij het verdelen van alles. Denk hierbij aan zaken zoals geld, spullen, toekomstplannen, maar ook je kinderen uiteraard.

Afspraken over kinderen

Wanneer je minderjarige kinderen samen hebt, dan is het verplicht om een alimentatieplan en scheidingsplan op te stellen. Het moet duidelijk zijn wat de exacte verdeling wordt voor de kinderen, waar zij gaan wonen en bovenal wie en of er iemand de voogdij over de kinderen krijgt.

Afspraken over wonen

Na het maken van afspraken over de kinderen is het maken van afspraken over de woning wellicht wel het belangrijkste tweede element waarover gepraat moet worden. In een convenant staat onder andere wat er precies gaat gebeuren met de woningen en wie waar gaat wonen, informatie over de tijdsduur en voornamelijk wat er gebeurt met de kinderen en hun woning.

Afspraken over financiën

Niet alleen zaken zoals partneralimentatie moeten beschreven worden in een echtscheidingsconvenant, er zijn namelijk meer zaken omtrent financiën die besproken moeten worden. In een convenant wordt bijvoorbeeld ook de verdeling van pensioen beschreven, de verdeling van eventuele schulden en de verdeling van het gezamenlijke geld. 

Kosten van een echtscheidingsconvenant

De kosten van een echtscheidingsconvenant kunnen wat verschillen, maar je kunt er ongeveer vanuit gaan dit ergens rond de 285 euro is.

Echtscheidingsconvenant wijzigen of ontbinden

De rol van een mediator is niet alleen het opstellen en adviseren over het echtscheidingsconvenant. Een mediator zorgt er ook voor wanneer er wijzigingen doorgevoerd moeten worden, of wanneer je besluit om volledig af te zien van het convenant.

Advies of meer informatie nodig over het echtscheidingsconvenant?

Wil je meer advies over een echtscheidingsconvenant, of wil je bijvoorbeeld eerst een voorbeeld zien van een convenant? Dan kun je bij een advocatenkantoor informatie inwisselen, maar bijvoorbeeld ook bij je eigen bank.

Meer informatie? Bel ons direct op 085-4013447.

Extra informatie nodig?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

FAQ – Veelgestelde vragen

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een convenant is een document waarin regels worden besproken. Wanneer het gaat om een echtscheidingsconvenant gaat dit specifiek over de afspraken die gemaakt worden met betrekking tot de scheiding en alle zaken die daarbij komen kijken.

Hoe stel je een echtscheidingsconvenant op?

Je kunt het beste een mediator inschakelen om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Zij weten precies wat erin moet komen te staan en aan welke zaken je gedacht moet hebben. Jij levert vooral de informatie op en zij voeren het daarna voor je uit. Je kunt, als je het document wil ontbinden, ook weer bij hen terecht voor advies.

Waar kan ik een echtscheidingsconvenant opvragen?

Wil je meer advies over een echtscheidingsconvenant, of wil je bijvoorbeeld eerst een voorbeeld zien van een convenant? Dan kun je bij een advocatenkantoor informatie inwisselen, maar bijvoorbeeld ook bij je eigen bank.