Scheiden gemeenschap van goederen
Wanneer je gaat scheiden en je bent getrouwd in gemeenschap van goederen dan moet er een (echt)scheidingsconvenant worden opgesteld. Hierin leg je de afspraken vast met je toekomstige ex-partner en daar kun je later altijd op terugvallen.
Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over de verdeling van bezittingen, vermogen en schulden. Wanneer er kinderen jonger dan 18 jaar betrokken zijn, moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld.
Verdeling van de bezittingen na scheiden
Een van de moeilijkste onderwerpen die besproken moeten worden tijdens een scheiding is de verdeling van de bezittingen. Zoals je eerder hebt gelezen hangt dit af van je trouwdatum (voor 1 januari 2018 of daarna). Want tegenwoordig worden alleen de bezittingen en schulden gelijkmatig verdeeld die samen zijn verkregen. We doorlopen enkele belangrijke onderwerpen met je.
Woning en boedelverdeling
Een van de zaken die je samen met je ex-partner moet afstemmen, is de verdeling van de inboedel. Hieronder vallen alle spullen in en rond je huis die van waarde zijn. Denk hierbij aan de auto, caravan, meubels, televisie en boeken.
In het geval van een algehele gemeenschap van goederen (dus getrouwd voor 1 januari 2018) is de gehele inboedel van jullie samen. Zodoende krijgen jij en je ex-partner allebei de helft van de waarde van de totale inboedel.
In het geval van een beperkte gemeenschap van goederen is dit niet het geval. De spullen die je voor het huwelijk al in bezit had, vallen niet onder het gemeenschappelijk bezit en worden dus niet meegenomen in de verdeling.
Wanneer jullie samen een huis gekocht hebben, moeten ook hierover afspraken gemaakt worden. Er zijn drie opties:
- jullie lossen de hypotheek af door het huis te verkopen
- voorlopig blijven jullie samen verantwoordelijk voor de hypotheek
- jij of je ex-partner blijft in het huis wonen en neemt de hypotheek over
Jullie keuze en de afhandeling worden vastgelegd in het scheidingsconvenant.
Verdeling van pensioen
Bij een scheiding in gemeenschap van goederen moeten er ook afspraken gemaakt worden over de verdeling van het pensioen. Voor het werknemerspensioen is de Wet verevening pensioen bij scheiding van toepassing. Hierbij hebben jij en je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit pensioen wordt alleen anders verdeeld als dat in de huwelijkse voorwaarden staat.
Verdeling van schulden
Bij een echtscheiding hoort helaas ook de verdeling van schulden. En ook hierbij is het belangrijk of je voor 1 januari 2018 bent getrouwd.
Want als je bent getrouwd in algehele gemeenschap van goederen zijn jullie beiden aansprakelijk voor alle schulden. Ook de schulden die voor het huwelijk zijn ontstaan.
Wanneer jij of je ex-partner schulden maakt nadat het scheidingsconvenant is ingediend, dan zijn deze schulden voor eigen rekening.
Is er sprake van beperkte gemeenschap van goederen, dan worden alleen de schulden gedeeld die tijdens het huwelijk zijn gemaakt. Alle schulden die gemaakt zijn voor het huwelijk, blijven persoonlijke schulden.
Punt van aandacht is het beslag leggen van schuldeisers op de gezamenlijke inboedel. Want als je ex-partner een schuld heeft van voor het huwelijk, en jij er dus niet aansprakelijk voor bent, dan kan een schuldeiser alsnog beslag leggen op de gezamenlijke inboedel. Maar alleen van het deel waarvan niet duidelijk is aan wie het specifieke item toebehoort.
Eigen onderneming
Wanneer jij of je ex-partner een eigen bedrijf heeft, dan moet ook hier naar gekeken worden bij het scheiden in gemeenschap van goederen. Het bedrijf, of eigenlijk de waarde ervan, valt namelijk onder gemeenschappelijk eigendom en moet daarom ook gelijk verdeeld worden. Daarbij maakt het niet uit welke vorm het bedrijf heeft (bv, eenmanszaak of vof).
Indien er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, dan kan er worden vastgelegd dat het vermogen en de schulden van de onderneming buiten het gemeenschappelijk bezit vallen. Iets wat veel ondernemers doen.
Wanneer je dus voor 1 januari 2018 bent getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden, dan valt de waarde van je onderneming onder alle gezamenlijke bezittingen en schulden.
Ben je na deze datum getrouwd en had je al een bedrijf? Dan hoef je alleen een vergoeding te betaling aan ‘de gemeenschap’. Daarmee wordt bedoeld dat je als ondernemer tijdens je huwelijk een vooraf afgesproken bedrag uit de zaak met je partner deelt. De gedachte hierachter is dat je geen onevenredige bedragen in je bedrijf reserveert buiten het bereik van je partner.