Voorlopige voorziening scheiding

Tijdens jullie scheidingsprocedure kunnen emoties hoog oplopen en is het voor jullie beiden beter als bepaalde zaken sneller geregeld worden. Dat kan via een zogenoemde voorlopige voorziening. We leggen je hieronder uit wat het is en hoe je dit kunt aanvragen.

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

Wat is een voorlopige voorziening?

Bij de rechtbank kun je via een advocaat een voorlopige voorziening aanvragen. Dit houdt in dat je een tijdelijke regeling aanvraagt die van toepassing is totdat de eindbeslissing bekend is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afspraken over bij wie de kinderen gaan wonen tijdens de echtscheidingsprocedure. Maar ook over een voorlopige omgangsregeling of alimentatie.

Je kunt alleen een voorlopige voorziening aanvragen naast de echtscheidingsprocedure. Heeft de rechter akkoord gegeven op de voorlopige voorziening? Dan moet je binnen vier weken een verzoek tot echtscheiding indienen. Wordt dat niet gedaan, dan vervalt de tijdelijke regeling.

Waarom is dit belangrijk?

Het belang van een voorlopige voorziening bij een scheiding is belangrijk als er een spoedeisend belang is. Tijdens de scheidingsprocedure kunnen emoties hoog oplopen en in sommige gevallen kan er niet gewacht worden tot de uiteindelijke uitspraak van de rechtbank over de echtscheiding is gedaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omgangsregeling waarvoor snel een tijdelijke oplossing moet komen.

Voorlopige voorziening scheiding echtscheiding

Voorlopige voorziening echtscheiding aanvragen

Je kunt alleen een voorlopige voorziening aanvragen via een advocaat, die vaak werkzaam zal zijn in het familierecht. De uitspraak van de rechter is hierbij bepalend; het indienen van een hoger beroep is niet mogelijk op deze voorlopige beslissing van de rechter.

Na het indienen van het verzoek bij de rechtbank, heeft de andere partij de mogelijkheid om zich te verweren en de andere kant van het verhaal te vertellen.

Tot een dag voor de zitting heb je nog de mogelijkheid om extra informatie te sturen die jouw aanvraag voor een voorlopige voorziening ondersteunt.

Vervolgens vindt de zitting van de rechtbank plaats en volgt er een uitspraak. De rechter kan dit direct mondeling doen of via een schriftelijke uitspraak. In beide gevallen krijg je de uitspraak thuisgestuurd.

Verschillende onderdelen

Het aanvragen van een voorlopige voorziening kan betrekking hebben op verschillende onderdelen die tijdens een scheidingsprocedure naar voren komen. In hoofdlijnen zijn dit;

  • wonen
  • partneralimentatie
  • kinderalimentatie
  • boedelverdeling

Dit zijn de onderwerpen waarbij het kan gebeuren dat jij of je toekomstige ex-partner niet kan wachten totdat de echtscheiding officieel is afgehandeld. Een voorlopige voorziening kan hierin dan een uitkomst bieden.

Kosten van een voorlopige voorziening

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een voorlopige voorziening bij een echtscheiding. Dit wordt namelijk gezien als een aparte procedure.

Je betaalt hierbij de extra uren die je advocaat moet maken én griffierechten (de vergoeding om je zaak in behandeling te laten nemen).

Als je wel een voorlopige voorziening wilt aanvragen, maar de financiële middelen niet hebt, dan kun je in aanmerking komen voor een toevoeging. Je ontvangt dan van de overheid een subsidie zodat je alleen een eigen bijdrage hoeft te betalen.

Meer informatie hierover vind je hier.

Hoe lang duurt een voorlopige voorziening?

Een voorlopige voorziening heeft een beperkte duur. Heb je een verzoek ingediend, dan moet je binnen vier weken het verzoek voor de echtscheiding doen. In dat geval blijft de voorlopige voorziening actief tot de echtscheiding is afgehandeld. Lukt het niet om binnen vier weken het verzoek tot echtscheiding te doen? Dan vervalt de voorlopige voorziening.

Advies of meer informatie nodig over de voorlopige voorziening?

We helpen je graag met al je vragen over het aanvragen van een voorlopige voorziening. Neem contact op via ons telefoonnummer 085-4013447 en een van onze experts zal advies geven over jouw specifieke situatie.

Extra informatie nodig?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

FAQ – Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een voorlopige voorziening aanvragen?

Je advocaat is degene die een voorlopige voorziening kan aanvragen bij de rechtbank. Neem dus contact op met je advocaat om de mogelijkheden door te nemen.

Wat kost een voorlopige voorziening?

Je betaalt de extra uren van de advocaat en de griffierechten om je aanvraag in behandeling te laten nemen. Eventueel kun je hiervoor een toevoeging krijgen vanuit de overheid, zodat je alleen een eigen bijdrage hoeft te betalen.

Kan ik de voorlopige voorzieningen wijzigen?

Alleen als de situatie ingrijpend is veranderd of wanneer de rechter bij de eerste uitspraak niet beschikte over de juiste gegevens, is een voorlopige voorziening te wijzigen.