Scheiden met een advocaat
Wanneer je een echtscheiding wilt indienen bij de rechtbank, moet er een echtscheidingsconvenant opgesteld worden. Dit kun je samen met je toekomstige ex-partner doen met eventueel hulp van een mediator.
Ontvang binnen 1 minuut gratis voorstel?
Vraag direct vrijblijvend snel en eenvoudig gratis scheiden aan via het aanvraagformulier. Komt u niet in aanmerking voor gratis scheiden dan doen wij u een aantrekkelijk all-in voorstel.
Start de aanvraag
Maar wanneer er een teveel aan spanningen, frustraties en miscommunicatie is, dan kan het nodig zijn om in een eerder stadium al een familierecht advocaat in de arm te nemen.
Hoe dan ook, uiteindelijk is het voor beide partijen nodig om het scheidingsconvenant te tekenen.
Gezamenlijke scheidingsadvocaat
Als de communicatie en verstandhouding tussen jou en je ex-partner nog goed zijn, dan kunnen jullie ervoor kiezen om gezamenlijk een scheidingsadvocaat in de arm te nemen. Dan wordt er door deze echtscheidingsadvocaat een gezamenlijk verzoekschrift ingediend bij de rechtbank.
Een gezamenlijke scheidingsadvocaat heeft een aantal voordelen ten opzichte van wanneer je allebei een eigen echtscheidingsadvocaat hebt:
- je hoeft niet voor de rechter te verschijnen, de advocaat handelt de scheiding af
- je deelt met je ex-partner de kosten van de advocaat
- er is minder strijd omdat er geen twee advocaten tegenover elkaar komen te staan
- het proces van de scheiding gaat sneller
Eigen scheidingsadvocaat
Wanneer ex-partners lijnrecht tegenover elkaar staan, gebeurt het vaak dat beide partijen een echtscheidingsadvocaat in de arm nemen.
Met je eigen advocaat ga je aan de slag om jouw wensen op papier te zetten en een voorstel te maken voor je toekomstige ex-partner. Die kan het voorstel accepteren of afwijzen. Bij afwijzing zal hij of zij met een eigen advocaat een tegenvoorstel doen. De echtscheidingsadvocaten zullen vervolgens proberen om tot een akkoord te komen.
Lukt dit niet, dan zullen beide advocaten in discussie gaan in het belang van hun eigen cliënt. Dit doen zij in de rechtbank. De rechter neemt een besluit over de punten waar jullie samen niet uit komen.
Ondanks de nadelen, zoals de kosten, kan het in sommige gevallen juist verstandig zijn om ieder een eigen advocaat in de arm te nemen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een eigen bedrijf, als jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn of als er veel vermogen is.
Wanneer is een echtscheidingsadvocaat verplicht
In bijna alle gevallen van scheiding is een echtscheidingsadvocaat verplicht. Er moet namelijk een verzoek worden ingediend bij de rechtbank en dat kan alleen gedaan worden door een familierecht advocaat.
Het scheiden met advocaat is niet verplicht wanneer je een geregistreerd partnerschap ontbindt, waarbij geen minderjarige kinderen betrokken zijn.
Kosten echtscheidingsadvocaat
De kosten voor een echtscheidingsadvocaat moeten nu eenmaal gemaakt worden. Maar je hebt wel zelf in de hand hoe hoog de kosten worden. Je betaalt voor de uren die de advocaat besteedt aan jouw casus én je betaalt voor de uitspraak van de rechtbank.
Om kosten te besparen voor jezelf en je toekomstige ex-partner, scheelt het als jullie goed kunnen overleggen en samen afspraken kunnen maken. De advocaat hoeft deze afspraken dan alleen nog maar op papier te zetten.
Mocht je niet in de situatie zijn om een scheidingsadvocaat te betalen, dan kun je in aanmerking komen voor een toevoeging. Dat is een gesubsidieerde rechtsbijstand vanuit de overheid. Je betaalt dan alleen een eigen bijdrage.
Hoe moeilijker de communicatie tussen jou en je ex-partner loopt, hoe meer uren de advocaat moet maken. Zorg er daarom voor dat de afspraken met je advocaat concreet zijn en kom meteen to-the-point, Gebruik de kostbare tijd liever niet om je hart uit te storten.
Wil je weten of je in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem dan contact met ons op voor een advies op maat.
Advocaat van onvermogen
Als je te weinig inkomen of een uitkering hebt, dan kun je in aanmerking komen voor een advocaat van onvermogen. Dat is een pro deo advocaat, die gefinancierd wordt door de overheid. De rol van een pro deo advocaat is hetzelfde als die van een echtscheidingsadvocaat.
Het woord ‘onvermogen’ heeft betrekking op de financiële situatie van degene die wil scheiden, en doet niets af aan de kwaliteit van de advocaat.
De Raad voor Rechtsbijstand bepaalt of er een advocaat van onvermogen wordt toegewezen. Daarvoor worden je inkomensgegevens opgevraagd bij de Belastingdienst.
Als je een pro deo advocaat (of toevoeging) krijgt toegewezen, betaal je alleen nog maar een eigen bijdrage.
Checklist: welke scheidingsdocumenten neem je mee naar een advocaat?
Wanneer je een afspraak hebt gemaakt bij een advocaat, al dan niet met je toekomstige ex-partner, dan wil je graag goed voorbereid het gesprek in gaan. De echtscheidingsadvocaat heeft een aantal documenten nodig om de echtscheidingspapieren juist in te vullen.
We zetten de belangrijkste scheidingsdocumenten hieronder voor je op een rijtje:
- Samenlevingsovereenkomst / trouwboekje
- Loonstrookjes, jaaropgaven, uitkeringsspecificaties
- Hypotheekakte / huurovereenkomst
- De drie meest recente aangiften van de inkomensbelasting
- Overzicht van lopende schulden
- Pensioenoverzichten
- Polis van de ziektekostenverzekering
- Overzicht van bankrekeningen en spaarrekeningen
- Overzicht van lopende verzekeringen
Wil je meer weten over wanneer je een advocaat moet inschakelen en wat vervolgens de gang van zaken is? Of ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor een toevoeging / advocaat van onvermogen?
Stel je vraag aan ons, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken via ikwil@gratisscheiden.nl of 085-4013447.
FAQ – Veelgestelde vragen
Wat kost een echtscheidingsadvocaat?
Een echtscheidingsadvocaat kost gemiddeld tussen de € 100 en € 200 per uur. Wanneer je onder een bepaalde inkomensgrens zit, heb je echter recht op een toevoeging of advocaat van onvermogen. In dat geval betaal je alleen een eigen bijdrage.
Is een scheidingsadvocaat verplicht?
Alleen wanneer je een geregistreerd partnerschap gaat ontbinden, waarbij geen minderjarige kinderen zijn betrokken, is een echtscheidingsadvocaat niet verplicht. In alle andere gevallen is een advocaat wel verplicht.
Zijn advocaatkosten bij scheiding aftrekbaar?
Alleen de kosten die gemaakt worden om partneralimentatie te krijgen, zijn fiscaal aftrekbaar. Dat geldt dus niet voor de betaler van partneralimentatie. Als je als ontvanger van partneralimentatie naast advocaatkosten ook reiskosten, proceskosten of incassokosten gemaakt hebt, dan zijn die kosten ook aftrekbaar. Mits ze bedoeld waren voor het verkrijgen, verhogen of behouden van de partneralimentatie.
Ik wil scheiden maar heb geen geld voor een advocaat, wat nu?
In dat geval heb je recht op een toevoeging of advocaat van onvermogen. Vanuit Gratisscheiden kunnen we je hierbij helpen met een advies op maat.