Mediation scheiding

Het is fijn als je met je toekomstige ex-partner in goed overleg uit elkaar kunt gaan. Wanneer je echter een andere kijk hebt op de scheiding of de communicatie tussen jullie gaat stroef, dan is het mogelijk om een mediator in te schakelen.

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

Wat dit precies inhoudt en welke voor- en nadelen er zijn bij mediation scheiding vertellen we je hieronder.

Een mediator zorgt ervoor dat jullie de scheiding juridisch, fiscaal, financieel en emotioneel op de best mogelijke manier afronden. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk om in gesprek te blijven. Zo voorkom je dat er ruzie ontstaat door irritaties.

Een mediator of bemiddelaar helpt jullie op weg om op een redelijke manier met elkaar te communiceren. Door samen te overleggen, worden er afspraken gemaakt waar beide partijen achter kunnen staan. Daarnaast zorgt de mediator ervoor dat:

  • jullie wensen duidelijk in kaart worden gebracht
  • jullie allebei over dezelfde informatie en kennis beschikken
  • jullie gelijke aandacht krijgen voor jullie standpunten en visie

De mediator begeleidt jullie van het begin tot het eind bij het maken van afspraken. Ook stelt hij of zij het convenant en eventueel het ouderschapsplan voor jullie op. Verder zorgt de mediator voor het indienen van jullie echtscheidingsverzoek bij de rechtbank en voor de inschrijving in de registers van burgerlijke stand.

Wat is mediation?

Bij een mediation scheiding worden jullie tijdens het verloop van de echtscheiding begeleid door een mediator. Deze persoon begeleidt jullie bij het maken van afspraken en zorgt ervoor dat jullie gelijke aandacht krijgen voor jullie standpunten.

Je kunt een mediator zodoende vergelijken met een bemiddelaar. Het is iemand die jullie helpt om duidelijke scheiding-afspraken te maken over de verdeling van spullen, over de woning, over de omgang met kinderen en alimentatie.

Rol van een mediator bij scheiden

Het scheiden met een scheidingsmediator is fijn als de communicatie met je (ex-)partner niet goed verloopt. De mediator helpt met conflictbemiddeling tijdens de echtscheiding. En hij helpt jullie om uiteindelijk een convenant op te stellen en eventueel een ouderschapsplan waar jullie allebei achter staan.

Daarnaast zorgt een mediator voor het indienen van het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank. Bovendien zorgt de mediator ervoor dat jullie allebei over de juiste informatie en kennis beschikken.

Mediation; Scheiding; Scheidingsbemiddeling;

Voordelen van mediation

Wanneer je bent vastgelopen in de communicatie met je toekomstige ex-partner, dan kan het inzetten van een mediator het proces weer op gang brengen. Een scheidingsmediator zorgt voor een aantal voordelen.

Begeleiding tijdens scheidingsprocedure

Mediation is maatwerk en de scheidingsmediator kijkt naar jullie specifieke situatie. Jullie worden eerlijk en gelijkwaardig behandeld en door deze begeleiding zal de scheiding eerder zijn afgehandeld.

Conflictbemiddeling tijdens echtscheiding

Een mediator kan gezien worden als een scheidingsbemiddelaar. Wanneer je onderling conflicten hebt, zal de scheiding lang duren. De mediator helpt jullie bij het maken van afspraken én bij het oplossen van jullie conflicten. Het laatste wat je wilt is dat het uitloopt op een vechtscheiding.

Snel scheiden via mediation

Het inzetten van een scheidingsmediator kan ervoor zorgen dat de scheiding sneller verloopt. Afspraken kunnen sneller concreet gemaakt worden waardoor de scheiding binnen slechts enkele maanden kan worden afgerond.

Nadelen van mediation

Mediation biedt niet altijd een oplossing. Van beide kanten moet namelijk de intentie komen om te werken aan een goed einde en een eerlijke regeling. Daarnaast zijn er nog andere nadelen aan het inzetten van mediation.

Mediation kan geld kosten

Hulp van een scheidingsmediator kan kosten met zich mee brengen, wanneer je boven een bepaalde inkomensgrens zit. En de kosten hangen af van de duur en het aantal keer dat jullie gebruikmaken van de mediator. Het is dus vooral belangrijk dat er de bereidheid is om tot een goed einde te komen voor beide partijen.

Mediator kan geen beslissingen nemen

Een mediator begeleidt jullie bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Deze persoon kan echter geen keuzes voor jullie maken, maar enkel advies geven. Je zult zelf moeten aangeven wat je wensen zijn en beslissingen moeten nemen.

Mediation kan een lang bemiddelingstraject zijn

Wanneer de verstandhouding met je (ex)partner niet goed is, kan de scheiding een lang traject worden. En als mediation daardoor lang gaat duren, staat jullie echtscheidingszaak bij de rechtbank langer stil.

Kosten van scheidingsmediation

Van tevoren kan niet worden bepaald wat de kosten zijn van een scheidingsmediator. Dit is namelijk afhankelijk van het uurtarief (gemiddeld € 150 per uur), het aantal uren en het aantal keer dat jullie gebruikmaken van de mediator.

Het is echter wel mogelijk om een deel van de kosten vergoed te krijgen van de overheid. Dit is afhankelijk van jullie inkomens en het vermogen dat jullie bezitten.

Je betaalt hierbij wel altijd de kosten voor het griffierecht van de rechtbank.

De mediators van Gratischeiden.nl helpen je bij het aanvragen van deze subsidie. En geven je vooraf alle informatie zodat je een inschatting van de kosten krijgt.

Checklist: welke scheidingsdocumenten neem je mee naar een mediator?

Wanneer je een mediator inschakelt om de echtscheiding sneller af te handelen, moet je een aantal scheidingsdocumenten meenemen:

  • jullie paspoorten / identiteitsbewijzen
  • jullie InkomstenBelasting-aangiften en jaaropgaven van de afgelopen drie jaar
  • jullie twee meest recente loonstroken
  • een uitgave-overzicht en een overzicht van schulden en bezittingen
  • indien van toepassing de hypotheekakte
  • de jaarrekeningen van de laatste drie jaar als je een eigen zaak hebt
  • en eventueel de concepttekst voor een ouderschapsplan

Hoe sneller de mediator over deze informatie beschikt, hoe sneller er een echtscheidingsconvenant kan worden opgesteld. En daardoor wordt de scheiding ook sneller afgehandeld.

Maak dus genoeg tijd vrij om deze documenten op te zoeken of op te vragen.

Advies of meer informatie nodig over de mogelijkheden van scheidingsmediation?

Omdat het beroep van mediator niet beschermd is, werkt Gratisscheiden.nl alleen met erkende MfN Registermediators. Dit is hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators in Nederland.

Wil je weten wat een scheidingsmediator voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op via ikwil@gratisscheiding.nl of via 085-4013447.

Extra informatie nodig?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

FAQ – Veelgestelde vragen

Wat doet een mediator?

Een mediator, of scheidingsmediator, begeleidt jullie bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Deze persoon is onpartijdig en treedt op als bemiddelaar.

Wat kost een mediator bij scheiden?

Het hangt van een aantal factoren af hoeveel de kosten van een mediator zullen zijn. Deze factoren zijn bijvoorbeeld het uurloon en het aantal sessies. Daarbij is het wel mogelijk om subsidie te krijgen als je onder een bepaalde inkomensgrens zit.

Hoe lang duurt scheiden via mediation?

Een scheidingsmediator helpt bij de voortgang van de scheiding en daarom kan de echtscheiding al binnen een paar maanden geregeld zijn.