Scheiden via de gemeente

Uit elkaar gaan en scheiden is een emotionele gebeurtenis die je nooit hoopt mee te maken. Maar wanneer het gebeurt, wil je dat het snel en eenvoudig geregeld wordt. Gratis scheiden via de gemeente kan een snelle en eenvoudige methode zijn van scheiden, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Hoe werkt een scheiding aanvragen bij de gemeente? Daar vertellen we je hieronder meer over.

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

Via de gemeente scheiden

Tijdens het proces van scheiden stel je samen met je toekomstige ex-partner een scheidingsconvenant op. Hierin leg je alle afspraken die gemaakt zijn officieel vast. Denk hierbij aan afspraken over partneralimentatie, pensioen en verdeling van vermogen en schulden. Het echtscheidingsconvenant wordt ingediend bij de rechtbank waar de rechter het vervolgens goedgekeurd teruggeeft.

Veel mensen denken dat wanneer de rechtbank akkoord heeft gegeven, de echtscheiding rond is. Maar dat is echter niet zo! De rechter heeft alleen zijn goedkeuring tot de echtscheiding verleend. De allerlaatste stap volgt dan nog: scheiding aanvragen bij de gemeente.

Het is mogelijk om gratis te scheiden via de gemeente. Je kunt in aanmerking komen voor subsidie, wanneer je onder een bepaalde inkomensgrens zit. Meer daarover vind je hier.

Scheiden via de gemeente

Scheiding via de gemeente aanvragen

Tijdens het proces van de echtscheiding hebben jullie de nodige afspraken met elkaar gemaakt, zijn alle documenten geregeld en gaat jullie advocaat een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Als de rechter akkoord heeft gegeven om te scheiden, door middel van een echtscheidingsbeschikking, is het traject echter nog niet klaar.

Als laatste stap moet de echtscheidingsbeschikking worden ingeschreven in het register van de burgerlijke stand. Dit moet binnen 6 maanden gebeuren, anders verloopt de beschikking en blijf je dus getrouwd. Je advocaat helpt je hierbij, maar het is goed om dit ook zelf in de gaten te houden.

Echtscheiding inschrijven bij de gemeente

Het bepalen van de gemeente waar jullie de echtscheiding moeten doorgeven, hangt af van jullie situatie. In de meeste gevallen moet de echtscheiding ingeschreven worden bij de gemeente waar jullie zijn getrouwd of de gemeente waar jullie momenteel wonen.

Wanneer jullie in Nederland zijn getrouwd, dan moet echtscheiding ingeschreven worden bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn.

Heeft de trouwerij in het buitenland plaatsgevonden? Dan moet de scheiding doorgegeven worden aan de gemeente waar jullie wonen.

Het is fijn als het proces van de echtscheiding snel achter de rug is en je weer verder kunt. Daarom is het handig om een akte van berusting te tekenen. Daarmee geven jij en je ex-partner aan dat jullie akkoord zijn met de uitspraak van de rechter en niet in hoger beroep gaan. Officieel kan dat namelijk binnen drie maanden. Maar als je samen afspraken hebt gemaakt en het eens bent, is dat natuurlijk niet nodig.

De periode van drie maanden wachttijd komt door het tekenen van de akte van berusting te vervallen, waardoor de inschrijving bij de gemeente versneld wordt.

Checklist: welke scheidingsdocument neem je mee naar de gemeente?

Als het voor jullie duidelijk is in welke gemeente jullie de echtscheiding kunnen aanvragen, dan is het van belang om de juiste documenten te verzamelen.

De volgende documenten zijn belangrijk:

  • de echtscheidingsbeschikking die door de rechtbank is verstrekt
  • een verzoek tot inschrijving
  • eventueel een akte van berusting

Het verzoek tot inschrijving van de echtscheiding bevat een echtscheidingsconvenant, een BRP-uittreksel en een afschrift van de huwelijksakte.

Wanneer de gemeente andere documentatie nodig heeft, zal dat worden aangegeven.

Er zijn dus in heel het proces van echtscheiding nogal wat documenten nodig. Om jou hierbij te helpen hebben we een grote gratis checklist gemaakt waarin de belangrijkste scheidingsdocumenten op een rijtje staan.

Advies of meer informatie nodig over het scheiden via de gemeente?

Wil je meer weten over een scheiding aanvragen bij de gemeente? Of heb je hierbij hulp en advies nodig? Laat het ons weten via onderstaand contactformulier, we helpen je graag.

Heb je liever even telefonisch contact? Bel ons dan op nummer 085-4013447.

Extra informatie nodig?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

FAQ – Veelgestelde vragen

Kan ik gratis scheiden via de gemeente?

Ja dat is mogelijk wanneer je in aanmerking komt voor subsidie. Onder een bepaalde inkomensgrens heb je hier namelijk recht op en kun je zodoende gratis scheiden via de gemeente.

Hoe kan ik mijn scheiding aanvragen bij de gemeente?

Zorg dat je de echtscheidingsbeschikking hebt die door de rechtbank is verstrekt. Samen met een verzoek tot inschrijving en eventueel een akte van berusting kun je de scheiding aanvragen bij de gemeente.

Hoe kan ik mijn scheiding doorgeven aan de gemeente?

Je advocaat helpt je bij het indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank. Maar ook bij de laatste stap: het inschrijven van de scheiding bij de gemeente.