Scheiden zonder advocaat

Je hoopt het nooit maar het kan gebeuren dat je (zelf of samen met je partner) besluit om te stoppen met jullie relatie. Daar moeten natuurlijk bepaalde zaken voor geregeld gaan worden. En als dat in goed overleg kan, is dat erg fijn en versnelt het de afhandeling. Maar kun je eigenlijk wel een echtscheiding regelen zonder advocaat? En moet je ook een advocaat inschakelen als je een samenlevingscontract hebt?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

Is scheiden zonder advocaat mogelijk?

Wanneer je wilt scheiden zonder advocaat, dan kan dat een hoop tijd en kosten besparen. Daarom vragen veel mensen zich af of je kunt scheiden zonder advocaat. Daar kunnen we vrij kort antwoord op geven: als je getrouwd bent, dan heb je een advocaat nodig. Als je een samenlevingscontract hebt, dan hoeft dit niet.

De rol van een advocaat tijdens de scheidingsprocedure is namelijk om het verzoek tot scheiden in te dienen bij de rechtbank. Belangrijke documenten zoals een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan kunnen zonder echtscheidingsadvocaat worden opgesteld.

Scheiden zonder advocaat, zonder advocaat scheiden

Samenwonen en uit elkaar gaan zonder advocaat

De rol van de advocaat in een scheidingsprocedure betreft alleen het ontbinden van huwelijken. Als je samenwoont met je partner, niet getrouwd bent en je wilt uit elkaar, dan heb je geen advocaat nodig. We raden wel aan om afspraken op papier te zetten, eventueel onder begeleiding van een mediator als jullie samen niet tot afspraken kunnen komen.

Indien van toepassing moet er wel voor minderjarige kinderen een ouderschapsplan opgesteld worden. Maar ook daarvoor is geen goedkeuring nodig van de rechtbank en dus heb je in dit geval geen echtscheidingsadvocaat nodig.

Scheiden van tafel en bed regelen

Wanneer je een scheiding van tafel en bed aanvraagt, dan zijn jullie uit elkaar maar blijven jullie volgens de wet getrouwd. Dat kan een uitkomst zijn voor mensen die vanuit een bepaalde geloofsovertuiging niet mogen scheiden.

Wanneer je vanuit deze situatie alsnog de wettelijke echtscheiding wilt doorvoeren, dan is de procedure hetzelfde als bij een officiële scheiding. En moet er gebruik gemaakt worden van een echtscheidingsadvocaat om het verzoek in te dienen bij de rechtbank.

Snel scheiden zonder advocaat, wat kan wel?

Gebruik maken van een advocaat brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee. Wanneer je met je toekomstige ex-partner op goede voet uit elkaar gaat, helpt dat in de afwikkeling van de scheiding en de advocaatkosten.

Maar wat kun je eigenlijk zelf regelen zonder dat er een advocaat voor nodig is?

  • het opstellen van een ouderschapsplan (indien er minderjarige kinderen bij betrokken zijn)
  • het opstellen van een scheidingsconvenant (overeenkomst waarin afspraken staan tussen jou en je ex-partner)

Snel scheiden zonder advocaat, wat kan niet?

Wanneer je kiest voor snel scheiden zonder advocaat, dan is het bepalend of je getrouwd bent of niet. Het verzoek tot echtscheiding kan namelijk alleen door een advocaat worden ingediend bij de rechtbank, die goedkeuring moet geven.

De rechter geeft via een echtscheidingsbeschikking toestemming om de scheiding definitief te maken. Je bent dan nog niet officieel gescheiden, pas wanneer dit wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand. In de meeste gevallen wordt dit geregeld door een echtscheidingsadvocaat.

Advies of meer informatie nodig over het scheiden zonder advocaat?

Wij helpen je namelijk graag met het afsluiten van deze lastige periode. Dat doen we met passend advies of in samenwerking met een van onze ervaren mediators.

Tevens kijken we naar jouw situatie en of je in aanmerking komt voor subsidie. Via deze subsidie is het mogelijk om gebruik te maken van de dienstverlening van een echtscheidings mediator. En we kunnen je met behulp van onze advocaat helpen wanneer het verzoek tot echtscheiding ingediend moet worden bij de rechtbank.

Wil je weten of jij een advocaat nodig hebt om de scheiding tussen jou en je toekomstige ex-partner definitief te maken? Neem dan contact met ons op via ikwil@gratisscheiden.nl of via ons telefoonnummer 085-4013447.

Extra informatie nodig?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

FAQ – Veelgestelde vragen

Kan ik scheiden zonder advocaat?

Wanneer je voor de wet getrouwd bent, kun je niet scheiden zonder advocaat. Een advocaat moet namelijk het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Heb je een samenlevingscontract? Dan kun je wel uit elkaar zonder advocaat.

Kan ik een echtscheiding aanvragen zonder advocaat?

Omdat de advocaat het verzoek tot echtscheiding moet indienen bij de rechtbank, kun je geen echtscheiding aanvragen zonder advocaat. Je kunt wel de advocaatkosten laag houden door samen een scheidingsconvenant en ouderschapsplan (alleen wanneer er minderjarige kinderen zijn) op te stellen.

Wat kost scheiden zonder advocaat?

Een scheiding kost gemiddeld tussen de € 2.500 en € 3.000. Wanneer je in goed overleg uit elkaar gaat, kun je samen gebruik maken van de diensten van één advocaat en zo de kosten drukken. Afhankelijk van je persoonlijke situatie is het echter mogelijk om gratis te scheiden. Neem contact met ons op om je huidige situatie te bespreken en te kijken of je in aanmerking komt.