”Thuis isolatie heeft onze scheiding voorkomen”- Richard & Anneke

Waar Richard (36) en Anneke (31) eerst nog een sprookjeshuwelijk hadden, groeide ze na 3 jaar al snel uit elkaar door ieder een aparte drukke levensstijl. Tijd voor elkaar was uitzonderlijk waardoor de sprankel die ze in het begin voelde, langzaam verdween.

Ze kwamen op een punt waar ze niet meer verder wilden en besloten te scheiden. Corona gooide roet in deze plannen: Anneke was besmet met het coronavirus. Dit resulteerde in een twee weken durende thuis isolatie. Richard: “Door thuis isolatie zijn we dichter naar elkaar toe gegroeid en hebben we besloten toch niet te scheiden.”

In dit artikel lees je het uitgebreide verhaal van Richard en Anneke.

Positieve corona test

Op 27 maart werd Anneke positief getest op corona. Precies 2 weken voor deze test besloten Anneke en Richard een punt te zetten achter hun huwelijk.

Anneke: “Aangezien Richard en ik ons huwelijk op een nette manier wilde beëindigen en er nog veel geregeld moest worden rondom de scheiding, verbleven we nog op hetzelfde adres. We moesten na mijn positieve corona uitslag dus verplicht twee weken samen thuis in quarantaine.”

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland, is het verplicht om twee weken in thuis isolatie te blijven wanneer u of een van uw gezinsleden positief is getest op corona. Anneke zag de bui al hangen wanneer ze klachten van corona begon te vertonen. Anneke: “Twee weken verplicht in huis met de man waarmee ik het niet meer zag zitten, was totaal niet waar ik op zat te wachten.”.

De positieve test zorgde voor veel emoties en onrust aan beide kanten. Anneke lag ten slotte ziek op bed, Richard moest toch hoe dan ook voor haar zorgen en ze moesten beide twee weken verplicht thuis blijven en dus op elkaars lip zitten. Kortom: Je ontkomt niet aan elkaar.

Richard: “Omdat we beide volwassen genoeg zijn, moesten we een weg vinden nog met elkaar te leven. We wilden beide het beste van de situatie maken.”

Richard en Anneke zagen in dat het onmogelijk was elkaar twee weken lang te ontlopen in huis, ze probeerden daardoor een middenweg te vinden en er samen toch wat van te maken. Anneke: “We stelden een schema op. Hierop planden we tijd voor onszelf in, maar ook gezamenlijke activiteiten in huis om zo tijd te doden en verveling tegen te gaan.”

Twee weken thuis isolatie

De eerste week van de thuis isolatie heeft Anneke zich erg slecht gevoeld door het virus. Ze had koorts en was erg snel vermoeid. Richard: “Anneke op deze manier zien gaf mij een vervelend onderbuik gevoel, mijn instinct wilde maar al te graag voor haar zorgen en wilde dat ze snel weer beter werd”.
Richard zorgde naast zijn thuiswerkdagen zoveel mogelijk voor Anneke en deed de nodige klusjes in huis. Zij was door het virus erg vermoeid waardoor ze ‘s avonds vaak niet meer dan een filmpje konden kijken samen.

Anneke: “De zorgzame rol van Richard had ik al in tijden niet meer gezien, hij spendeerde (deels verplicht) meer tijd met mij in huis, waardoor het aantrekkingsgevoel weer aanwakkerde.”

Toen Anneke zich na zes dagen weer wat beter begon te voelen en het paar dus nog samen minimaal acht dagen in huis zou moeten vertoeven, begonnen ze meer gezamenlijke activiteiten in te plannen.

Richard: “We begonnen met bordspelletjes, samen koken, een wandeling maken (uiteraard op veilige afstand van andere) en deden samen alle klusjes in huis zoals opruimen en schoonmaken. Ik merkte tijdens deze activiteiten dat ik deze quality time met mijn vrouw echt had gemist.”

Anneke: “Door alles wat we samen onderneemde, begon ik te twijfelen aan mijn keuze voor een scheiding, toch durfde ik dit niet gelijk aan te geven aan Richard.”

14e dag thuis isolate

De veertiende dag van thuis isolatie was aangebroken, de dag waarna Anneke en Richard officieel niet meer in quarantaine hoefde. Dit zorgde ervoor dat ze de confrontatie aan moesten gaan. Richard: “Na 2 weken in quarantaine te zijn geweest met mijn vrouw, besefte ik weer hoeveel ik van haar hield. Ik wilde haar niet kwijt.”

Richard en Anneke hebben een goed gesprek gehad waarin ze beide aan gaven verrast te zijn door elkaar en hun eigen gevoelens. Ze hebben besloten niet te gaan scheiden en het nog langer aan te kijken hoe de gevoelens zich vorderen. Anneke: “De weken erna zijn voorbij gevlogen, de vlam in onze relatie was weer compleet aangewakkerd.”.

Richard en Anneke hebben afgesproken meer tijd voor elkaar vrij te maken en dagelijkse quality time in te plannen. Richard: “Thuis isolatie heeft ervoor gezorgd dat we inzagen dat tijd voor elkaar extra belangrijk is.”.

Het huwelijk is als ware gered door thuis isolatie. Richard: “Crisistijd heeft onze scheiding voorkomen.”

* Dit verhaal is losjes gebaseerd op de werkelijkheid.

Thuis isolatie met het gezin: Hoe houdt u het gezellig?

Daar zit u dan: thuis geïsoleerd met het gezin. U dacht misschien dat u het niet zou overkomen, maar toch heeft het coronavirus één of meerdere van uw gezinsleden getroffen. Als gevolg zit u twee weken thuis in quarantaine.

Hoe houdt u het gezellig wanneer u 24/7 op elkaars lip zit? Hoe zorgt u ervoor dat uw kinderen zijn vermaakt en uw huwelijk gezond blijft? Op deze pagina staan de belangrijkste tips op een rijtje!

Tip 1: Bekijk het positief

Het is begrijpelijk dat verplichte thuis isolatie een hoop stress oplevert. Om er zelf niet aan onderdoor te gaan, is het toch belangrijk de situatie van een positieve kant te bekijken, zodat u dit ook kunt uitstralen naar uw kinderen.

Bekijk het zo: Het is een bijzondere kans voor extra quality time met uw gezin. Geniet van de tijd die u nu extra kan besteden met uw kinderen en uw echtgenoot. Waar normaal geen tijd was om dat ene spel te spelen dat uw kind zo graag met u wilde spelen, is er nu genoeg tijd alle verwaarloosde activiteiten in te halen. Organiseer een filmmarathon, maak een kampvuur in de tuin of ga samen koken.

Tip 2: Zorg voor een ritme

Wanneer u twee weken thuis zit en toch niet uit huis mag, lijkt het verleidelijk vaarwel te zeggen tegen het dagelijkse ritme. Toch is structuur en ritme extra belangrijk, juist tijdens thuis isolatie. Voorkom dat uw kinderen laat naar bed gaan, verveeld raken, zeuren of de hele dag achter een beeldscherm willen zitten. Maak een planning!

Maak per dag een planning en hang deze centraal in het huis op waar iedereen het kan zien. Dit geeft houvast, wat voor de kinderen extra prettig is. Noteer in de planning vaste momenten waarop u samen een activiteit doet en noteer ook de momenten waarop uw kinderen zichzelf vermaken.

Zorg er ook voor dat er vaste tijden bij uw kind bekend zijn wanneer hij/zij achter een beeldscherm mag zitten. U voorkomt hiermee dat uw kind minder snel de hele dag zal zeuren of hij/zij achter een beeldscherm mag.

Tip 3: Verdeel de kindertijd

Om te zorgen dat u en uw echtgenoot twee weken plezierig doorstaan, is het verdelen van de tijd met de kinderen een goede oplossing. Maak afspraken over wie wanneer voor de kinderen zorgt. Hierdoor hebben jullie beiden even de tijd voor jezelf of tijd om te werken. Op deze manier zorg je voor een rustmoment voor beide partijen en blijft het gezellig en leuk, ook in uw huwelijk.

Tip 4: Ga (verantwoord) naar buiten

Het is inmiddels wel algemeen bekend dat een frisse neus halen erg gezond is. Zorg er dus voor dat uw gezin niet continu binnen zit. Maak gebruik van uw tuin of balkon om te eten, een spelletje te doen of als plek om uw kinderen te laten spelen.

Ook is het mogelijk een wandelingetje te maken in de buitenlucht. Let hierbij wel extra goed op dat je verantwoord naar buiten gaat, op plekken waar 1,5 meter afstand goed te hanteren is. Ga bijvoorbeeld naar het park, het bos of het strand.

Tip 3: Activiteiten pot

Heeft u misschien even geen inspiratie meer voor activiteiten om de kinderen te vermaken? Ga dan samen met de kinderen zitten en bedenk samen leuke activiteiten. Schrijf deze activiteiten vervolgens op op kaartjes, deze kunnen ook versierd worden door uw kinderen. Stop vervolgens alle kaartjes in een pot en trek er elke dag een kaartje uit. Zo heeft u elke dag spontaan een nieuwe activiteit.

Voorbeelden van leuke activiteiten binnenshuis zijn bijvoorbeeld:
Bakken of koken, karaoke, een speurtocht in huis, picknicken in de tuin/balkon, speelgoed opruimen, slaapkamer pimpen of een filmmarathon.

Voorkomen van onderlinge irritaties tijdens corona (zonder kinderen)

Door het coronavirus zit iedereen al weken thuis. Naar uw werk, een vrijdagmiddagborrel, spontaan het terras op, naar de sportschool en vervolgens thuiskomen bij uw echtgenoot zit er al een tijdje niet meer in. Iedereen is bijna continue thuis, wat betekent dat u en uw partner ook meer op elkaars lip zitten dan normaal.

Voorlopig ziet het er nog naar uit dat u de effecten van het coronavirus niet kunt ontwijken. De ultieme relatietest zal dus nog even voortduren. Hoe zorgt u in deze periode voor uzelf en voor uw relatie? Hoe zorgt u ervoor dat u uw huwelijk leuk houdt en onderlinge irritaties voorkomt?

Geef elkaar de ruimte

We leven momenteel in een stressvolle uitzonderlijke tijd. Daarbij is het een erg onzekere tijd waarin we niet kunnen voorspellen hoe de komende maanden zich zullen vormen. Oftewel: Hoe lang houdt deze situatie nog stand? Doordat er geen duidelijk vooruitzicht is levert dit veel stress op binnen huwelijken.

Deze emoties die ontstaan door stresssituaties moeten een uitweg worden geboden. Ze moeten niet onderdrukt of overgecompenseerd worden. Wees ervan bewust wat stress met u doet en probeer dit niet af te reageren op uw partner. Geef elkaar de ruimte om om te kunnen gaan met deze emoties. U moet roeien met de riemen die u heeft:

U kan dan misschien niet naar de sportschool of uit eten met een vriend/vriendin, maar ga bijvoorbeeld de natuur in, bel een vriend(in)/familielid op of begin aan een nieuwe hobby die u altijd al eens heeft willen uitoefenen.

Ga daarnaast ook de confrontatie aan met uw gevoelens en wat ze oproepen. Deel ze vervolgens met uw partner. Probeer het positief te bekijken en wees juist extra dankbaar dat u elkaar heeft in deze tijd, u kunt elkaar altijd geruststellen en troosten en zit tenslotte niet alleen thuis tijdens de intelligente lockdown.

Wekelijkse quality-time

Omdat de dagen tijdens de corona crisis nog eens veel op elkaar kunnen lijken en het enige wat de werkweek onderscheidt van het weekend het thuiswerken is, kan het nog wel eens gaan vervelen.

Om verveling en verwaarlozing van uw huwelijk te voorkomen kunt u een vast moment in de week inplannen waarin u samen wat leuks onderneemt. Sinds 1 juni is er weer een aantal mogelijkheden tot uitstapjes om uit de dagelijkse sleur te komen, u kunt hier gebruik van maken of vanuit huis dingen ondernemen.

Per week kan dit verschillen van iets kleins zoals een boswandeling tot iets groters zoals een nachtje weg. Wees creatief, u kunt het zo gek maken als u zelf wilt. Andere leuke ideeën zijn bijvoorbeeld: Samen een diner koken, thuis een eigen (wijn)proeverij organiseren, picknicken op het strand bij zonsondergang, uiteten gaan bij jullie favoriete restaurant (wel reserveren), een spelletjesavond organiseren, een filmavond houden.

Doordat u een moment samen van te voren plant, heeft u iets om naar uit te kijken de hele week. Zo houdt u afwisseling en opwinding in uw huwelijk.

“Communication is key”

Toch zal het wel eens voorkomen dat u zich ergert aan uw partner doordat jullie continu op elkaars lip zitten, en dit is volkomen normaal. Toch is het extra belangrijk deze irritaties en ergernissen goed onder controle te houden, zodat uw huwelijk hier niet aan onderdoor gaat.

Wanneer de ander bijvoorbeeld net niet goed de vaatwasser heeft ingeruimd en u zich daar aan ergert, neem dan eerst een kort moment van zelfreflectie: Ga bij uzelf na wat u van binnen voelt en wat dat zegt over uzelf. Hierdoor zult u merken dat u uw emoties beter onder controle kunt houden.

Maak vervolgens wel uw emoties bespreekbaar. Maar let op: Breng de boodschap naar uw partner over in de vorm van een verzoek in plaats van een verwijt. Zo voorkomt u een negatieve sfeer die anders was ontstaan als u fel was uitgevallen.

Neem verantwoordelijkheid

Wat ook belangrijk is, en mooi aansluit op bovenstaande stuk over communicatie, is de verantwoordelijkheid nemen over uw eigen gedrag. Wat u uitstraalt en hoe u zich uit naar uw partner zal effect hebben op wat uw partner uitstraalt en hoe hij/zij zich naar u uit. Oftewel: U vormt elkaars gedrag door uw eigen reactie.

Wanneer het even niet lekker loopt, is dit nog geen reden tot paniek. Het kan helpen niet te ver vooruit te denken, zeker nu met al deze onzekerheden. Blijf per dag evalueren op jullie huwelijk: Vraag naar elkaars behoeften, en geef ook aan wat u nodig heeft. Neem de verantwoordelijkheid miscommunicatie te voorkomen: Wees open naar elkaar toe, spreek uw dankbaarheid uit en geef toe als u fout zit.

Twaalf jaar alimentatie betalen door fout echtscheidingsadvocaat

Bij Gratisscheiden.nl hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Wij werken zowel met mediators als met advocaten die goed met elkaar en met u communiceren en de regels volgen. Maar het kan soms ook goed fout gaan…

Goed contact tussen mediator, echtscheidingsadvocaat en cliënten van essentieel belang

Sjaak en Corrie * gaan scheiden na een huwelijk van bijna 20 jaar. Door de coronacrisis zijn ze tot de conclusie gekomen dat ze uit elkaar zijn gegroeid en dat ze niet meer op dezelfde golflengte zitten.

Er is geen sprake van ruzie of andere kwaad bloed, daarom besluiten ze om de scheiding te laten regelen door een mediator. Samen met een mediator hebben ze een echtscheidingsconvenant opgesteld. De mediator vraagt daarna aan een echtscheidingsadvocaat om het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank in te dienen.

De advocaat laat weten dat zijn werkzaamheden alleen zouden bestaan uit het aanvragen van de echtscheiding. Er heeft geen persoonlijk contact plaatsgevonden tussen de aanstaande ex-partners en de advocaat.

Alle stukken zijn ingediend en het blijkt dat Sjaak 12 jaar alimentatie moet betalen aan zijn ex-partner, maar dat wist hij niet van tevoren.

Hoe kan dat gebeuren, vraagt u zich af?

Klacht indienen bij de tuchtrechter

Sjaak dient op zijn beurt een klacht in bij de tuchtrechter. Zijn klacht was dat de advocaat hen niet goed begeleid heeft en dat hij geen persoonlijk contact met hen heeft gehad. Daarnaast heeft hij niet gecontroleerd of ze het door de mediator opgestelde document wel goed begrepen.

De advocaat ging ervan uit dat de inhoud van het echtscheidingsdocument klopte, omdat de mediator Mfn-gecrediteerd is.

Wie is wanneer verantwoordelijk?

Wanneer u samen met een mediator een echtscheidingsconvenant opstelt, moet deze door een advocaat worden ingediend bij de rechtbank.

Het is verantwoordelijkheid van de advocaat om de inhoud van het convenant, het echtscheidingsdocument, te toetsen bij beide partijen. Hij of zij moet erop toezien dat de beide partners het document gelezen hebben en begrijpen, ook wanneer één van de twee met minder genoegen neemt dan waarop hij recht. Dat moet namelijk een bewuste keuze zijn.

Deze verplichting heeft de advocaat ook als hij of zij het document niet zelf heeft opgesteld. De advocaat heeft namelijk de verantwoordelijkheid voor de inhoud van de stukken die bij de rechtbank worden ingediend.

De tuchtrechter geeft aan dat de klacht gegrond is en hij noemt het verwijtbaar dat de advocaat de inhoud van het convenant niet met de cliënten heeft besproken.

Eenvoudig en betrouwbaar scheiden

Om dit soort fouten te voorkomen, werkt Gratis Scheiden altijd met vaste echtscheidingsadvocaten die alles met u doorspreken. Zo komt u niet, net zoals Sjaak, voor verrassingen te staan.

Benieuwd of u in aanmerking komt voor gratis scheiden?

Banner Gratis Scheiden

* Sjaak en Corrie zijn een fictief echtpaar.

Laag inkomen door corona: hoe moet ik nu scheiden?

Dat scheiden een duur proces kan zijn, hoeven we u waarschijnlijk niet uit te leggen. Maar hoe zit het met uw scheiding als u op dit moment geen tot weinig inkomen heeft door de coronacrisis? Gratisscheiden.nl geeft antwoord op deze en meer belangrijke vragen omtrent uw scheiding en een laag inkomen.

Minder werk en lagere inkomsten in Nederland

Door de coronacrisis heeft het bedrijfsleven een tijd stilgelegen. Winkels en restaurants gingen dicht, sportscholen, theaters en musea moesten hun deuren sluiten. Geen gasten of bezoekers betekent natuurlijk ook dat er geen inkomsten zijn en dat er is geen werk voor de werknemers.

Gelukkig konden veel bedrijven op steun van de overheid rekenen en werd er een regeling getroffen voor het personeel. Helaas is dit voor sommige werknemers net aan genoeg om van rond te komen. Dus hoe moet dat nu terwijl u wilt scheiden?

Goedkoop scheiden voor mensen met een laag inkomen

De kosten van een scheiding lopen vaak al snel op. Een gemiddelde scheidingsprocedure kost tussen de 2500 en 4000 euro. Dat is veel geld, zeker wanneer u weinig inkomen heeft.

Gratisscheiden.nl maakt gebruik van subsidies van de overheid. De eisen waar u aan moet voldoen om gratis te kunnen scheiden, zijn als volgt:

  • Uw individuele inkomen is maximaal €39.400 met minderjarige kinderen of maximaal €27.900 euro zonder minderjarige kinderen.
  • Uw eigen vermogen is niet meer dan €30.000.

Maar let op, want dit geldt voor uw individuele inkomen van het afgelopen jaar en het jaar er voor. Het kan dus zo maar zijn dat u geen recht heeft op gratis scheiden omdat uw inkomen van vorig jaar hoger uitvalt dan de gestelde grens.

De mediators van Gratisscheiden.nl staan u graag bij in deze moeilijke tijd, daarom kunt u uw situatie altijd eerst aan ons voorleggen, voordat u de beslissing neemt om geen contact met ons op te nemen.

gratis scheiden

Snel scheiden met een laag inkomen

Scheiden met weinig inkomen duurt niet lang. Het minimale traject bedraagt minimaal 6 tot 10 weken. Zo zorgt u ervoor dat uw scheiding zo soepel mogelijk verloopt:

Werk samen met uw aanstaande ex-partner

Bij een scheiding komen dikwijls veel emoties bij kijken. Dat is compleet normaal. Boosheid is daar soms ook een onderdeel van. En toch is het van belang dat u samenwerkt met uw partner.

U schakelt gezamenlijk een mediator in. De mediator zorgt ervoor dat de advocaat het verzoek tot scheiding indient bij de rechtbank. Op het moment dat u beiden bereid bent om compromissen te sluiten, dan is een scheiding snel geregeld.

Komt u er samen niet uit? Dan moet er een advocaat per betrokken partij aan te pas komen. Dat zorgt ervoor dat de scheiding langer duurt en meer kost. Dat is zonde! Zeker wanneer je wilt scheiden maar weinig inkomen hebt.

Plaats het belang van de kinderen voorop

Als er kinderen bij een scheiding betrokken zijn, moet de focus altijd op de kinderen liggen. Probeer er altijd samen met uw partner uit te komen. Op deze manier wordt co-ouderschap mogelijk. Scheiden maar weinig inkomen? Dat is mogelijk. Maar zorg dat het geen lijdensweg voor de kinderen wordt.

Banner Gratis Scheiden