Echtscheiding is eenvoudig, snel en gratis!

U en uw partner hebben besloten om uit elkaar te gaan. Dan komen er een heleboel zaken kijken, die u het beste maar meteen goed kunt regelen. Op die manier wordt een pijnlijk proces niet nog vervelender.

Gratisscheiden.nl biedt u hierbij hulp aan. Eenvoudig en snel en, als u met uw inkomen daarvoor in aanmerking komt, zelfs zonder dat het u iets kost. U betaalt dan alleen het griffierecht, een bijdrage in de kosten voor de rechtbank. Is uw inkomen te hoog voor een kosteloze scheiding, dan heeft gratisscheiden.nl scherpe prijzen voor dezelfde snelle advisering en service.

Echtscheiding en uw kinderen

Wie gaat scheiden wil niet dat de kinderen daaronder meer lijden dan nodig is. Het feit alleen al is voor veel kinderen een emotie waar ze maar moeilijk mee uit de voeten kunnen. Daarom doet u er goed aan de zaken rondom uw kinderen zo goed mogelijk te regelen, zodat beide partijen daarmee zonder wrok kunnen instemmen. Zijn de kinderen oud genoeg, dan hebben zij ook een stem tijdens de gesprekken hierover. Dit wilt zeggen dat kinderen boven de 12 jaar schriftelijk worden uitgenodigd om desgewenst zelf ook de rechtbank te informeren hoe het kind erover denkt.

Lees meer over kinderen en een echtscheiding

Banner Gratis Scheiden

Echtscheidingsconvenant

echtscheidingDe meeste scheidingen zijn verdrietige beslissingen, ook al neemt u die in goed overleg met uw partner. Dat kan met de hulp van een mediator (onafhankelijke bemiddelaar). U gaat samen om de tafel zitten met deze deskundige en maakt alle afspraken die nodig zijn. Die worden in een echtscheidingsconvenant verwerkt, een document dat u beiden ondertekent.

Echtscheiding en uw huis

Woont u in een huurwoning, dan moet het huurcontract op naam van de achterblijver worden gezet. Hebt u samen een koopwoning, dan zijn er verschillende mogelijkheden: een van u blijft in de woning, u wilt uw huis zo snel mogelijk verkopen, of u besluit de woning nog een tijd aan te houden.

Lees hier meer informatie over scheiding en uw huis.

Echtscheiding en hypotheek

Staat de hypotheekschuld op uw beider naam? Dan moet die worden overgezet naar degene die in de woning blijft wonen. Dat neemt niet weg dat u samen verantwoordelijk bent voor de aflossing ervan. Is er sprake van overwaarde, dan moet u die delen en degene die in de woning blijft, koopt de ander uit – als dat financieel mogelijk is. De vertrekkende partner kan ook besluiten om zijn overwaarde voorlopig in de woning te laten zitten, zodat zijn toekomstige ex geen extra hypotheek hoeft aan te vragen.

Banner Gratis Scheiden

Echtscheiding en belasting

Als u gaat scheiden moet u de verandering van uw persoonlijke situatie aan de belastingdienst doorgeven. Had een van u een of meer toeslagen, dan kan daarin verandering komen. Dat geldt ook voor het fiscaal partnerschap (u deed samen belastingaangifte). Al deze zaken kunt u uiteraard navragen bij de Belastingdienst.

In het echtscheidingsconvenant komt ook de alimentatie aan de orde. De ene partner moet voor de ander zorgen, zo is de wet in Nederland. Alimentatie voor de ex-partner en de kinderen (tot 18 jaar) is aftrekbaar van de belasting, evenals de kosten die u maakt tijdens de echtscheidingsprocedure. Voor al deze zaken gelden regels die op verschillende situaties kunnen worden toegepast. Degene die alimentatie ontvangt, moet daarover inkomstenbelasting betalen.

Lees meer informatie over uw Echtcheiding en belasting

Echtscheiding en pensioen

Pensioenrechten die u en/of uw partner hebben opgebouwd, worden naar rato van het aantal huwelijksjaren over beide partners verdeeld. Vanaf het moment dat de scheiding wordt uitgesproken, gaat het opbouwen van het pensioen alleen voor u verder. Koopsompolissen, lijfrentes en andere voorzieningen voor de oude dag moeten eveneens wordt verdeeld, zodat ieder met een gelijkwaardig deel de onderhandelingstafel verlaat.

Lees meer over echtscheiding en pensioen

Procedure

De echtscheiding procedure bij ons is heel eenvoudig: u vult een aanvraagformulier in – u betaalt de rekening voor het griffierecht – u krijgt bij ons advies aan de hand van de gegevens die u aanlevert – daarna tekent u de opgestelde documenten – wij dienen de aanvraag tot scheiding bij de rechtbank in.

Een scheiding die op deze manier via Gratisscheiden.nl wordt geregeld, bespaart u en uw gezin een heleboel stress, een hoop tijd en hoeft niet duur te zijn. In heel veel gevallen is de scheiding – op het griffierecht na – zelfs gratis! Wij stellen voor u alle verplichte documenten op.

Banner Gratis Scheiden

Vechtscheiding voorkomen? 

Een scheiding is vervelend. Maar helaas komt het tegenwoordig regelmatig voor dat er twee mensen op een groot aantal punten recht tegenover elkaar staan en dat het zo nog vervelender wordt. 

Wat is een vechtscheiding?

Een proces van scheiding waarbij er dikwijls alleen negatieve gevoelens zijn jegens de ex-partner. Alle handelingen die er worden verricht, staan in het teken van het belemmeren van het handelen van de ex-partner. Zo ontstaat er veel ruzie over woning, inboedel, vermogen, alimentatie, kinderen en ga zo maar door. Er wordt geen overeenstemming bereikt, dus kost het dikwijls veel geld. Wees u wel van bewust dat wanneer er sprake is van een vechtscheiding, het dikwijls een (psychisch) effect kan hebben op de kinderen. Doe er dan ook alles aan om een vechtscheiding te voorkomen.

Begeleiding van een vechtscheiding

Professionele begeleiding is ontzettend belangrijk. Er zijn genoeg mensen die olie op het vuur gooien, maar realiseer u dat het zo wel een heel duur proces wordt. Het beste idee is kiezen voor mediation van Gratisscheiden.nl. Op die manier kom je er samen uit, beperk je de kans op eventuele schade bij de kinderen en gaan jullie beiden snel verder met jullie leven.