Wanneer u besluit te scheiden dan moet u belangrijke afspraken met elkaar maken. Als u minderjarige kinderen hebt, bent u verplicht deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan. Hierin komt ook de kinderalimentatie aan bod. U mag samen afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie of u kunt onze mediator vragen om het bedrag voor u te berekenen. De rechtbank hanteert uw ouderschapsplan in de echtscheidingsprocedure.

Onderhoudsverplichting

De wet bepaalt dat ouders verplicht zijn om hun kinderen te onderhouden. Dit betekent dat u de kosten van verzorging en opvoeding samen dient te dragen tot de kinderen 18 jaar zijn. Tussen hun 18e en 21e jaar bent u verplicht om een studiebijdrage aan het kind te leveren. Vaak spreken de ouders af dat de ene ouder een bedrag betaalt aan de andere ouder bij wie de kinderen het hoofdverblijf hebben.

De hoogte van de kinderalimentatie

De hoogte van de kinderalimentatie hangt samen met het inkomen van de ouders. U mag zelf de kosten van de kinderen en uw inkomen op een rij zetten, maar u kunt ook de mediator vragen een berekening te maken. De mediator berekent dan het te betalen bedrag aan de hand van algemene richtlijnen, de zogeheten Trema-normen. Uiteraard mag u de uitkomst van de mediator als leidraad gebruiken om samen tot andere afspraken te komen. Ook als u over een zeer laag inkomen beschikt bent u verplicht om kinderalimentatie te betalen. De mediator kan u hierover informeren.

Jaarlijkse indexering kinderalimentatie

De alimentatiebedragen worden jaarlijks aangepast volgens de loonstijgingen. Dit wordt de indexering van alimentatie genoemd. In november stelt de overheid het percentage vast waarmee de bedragen voor kinderalimentatie op 1 januari van elk kalenderjaar wettelijk stijgen. De mediator en advocaat die u begeleiden in uw echtscheiding leggen dit graag verder aan u uit.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen, dan kunt u altijd bellen met Gratis Scheiden. Wij staan u graag persoonlijk te woord. Telefonisch rechtstreeks bereikbaar alle werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur via  T 085 4013447.

Advies kinderalimentatie aanvragen