Samenlevingscontract en uit elkaar gaan

Hebben jij en je partner een samenlevingscontract gesloten en besluiten jullie om uit elkaar te gaan? Dan moet er vaak veel worden geregeld. Denk bijvoorbeeld aan de afspraken over de woning en over de kinderen.

De woning

Heb je een koopwoning? Dan moet er worden besloten of de woning wordt verkocht of dat één van jullie er blijft wonen. Dat is bij een samenlevingscontract hetzelfde als wanneer je getrouwd bent. Als één van jullie in de woning blijft wonen, dan moet worden bepaald hoe de hypotheek wordt verdeeld.

Heb je een huurwoning? Dan moet er worden beslist of de huur wordt opgezegd of dat één van jullie er blijft wonen. Ook dit is bij een samenlevingscontract hetzelfde als wanneer je getrouwd bent. Als één van jullie in de woning blijft wonen, dan moet het huurcontract op de juiste naam worden gesteld.

Banner Gratis Scheiden

De kinderen

Als je samen kinderen hebt, dan ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Jullie blijven namelijk ook na het einde van jullie relatie samen verantwoordelijk voor de zorg voor de kinderen.

Wanneer jullie een samenlevingscontract hebben gesloten, dan is de biologische vader niet automatisch ook de juridische vader. Hiervoor is noodzakelijk dat de vader het kind heeft erkend bij de burgerlijke stand én dat er gezamenlijk gezag is aangevraagd bij de rechtbank. Als je dit niet hebt geregeld tijdens de relatie, dan is het van belang dit alsnog zo spoedig mogelijk te doen. Op die manier houden jullie namelijk samen een stem in de keuzes die de kinderen aangaan. Natuurlijk heeft de biologische vader wel recht op omgang met zijn kinderen en tevens de plicht om alimentatie te betalen.

Banner Gratis Scheiden

De juridische afwikkeling van het samenlevingscontract

In het samenlevingscontract staat vermeld hoe de gezamenlijke bezittingen, schulden en het pensioen worden verdeeld bij een relatiebreuk. Ook staat hier doorgaans in hoe de samenlevingsovereenkomst kan worden beëindigd.  Het is sterk aan te bevelen om met elkaar een vaststellingsovereenkomst te sluiten, waarin jullie verwoorden welke afspraken jullie hebben gemaakt over de verdeling van al jullie bezittingen. Gratis Scheiden kan jullie hierbij helpen.

Banner Gratis Scheiden

Vechtscheiding voorkomen? 

Een scheiding is vervelend. Maar helaas komt het tegenwoordig regelmatig voor dat er twee mensen op een groot aantal punten recht tegenover elkaar staat en dat het zo nog vervelender wordt. Dan heeft mediation van Gratisscheiden.nl een kleine kans van slagen. Een advocaat is dan misschien een beter plan!

Begeleiding van een vechtscheiding

Professionele begeleiding is ontzettend belangrijk. Er zijn genoeg mensen die olie op het vuur gooien, maar realiseer u dat het zo wel een heel duur proces wordt. Het beste idee is kiezen voor mediation van Gratisscheiden.nl. Op die manier kom je er samen uit, beperk je de kans op eventuele schade bij de kinderen en gaan jullie beiden snel verder met jullie leven.