In de meeste gevallen hebben jullie bij het aanvragen van de echtscheiding samen een huis. Of dit nu een koopwoning of een huurwoning is, maakt niet uit.
Bij de scheiding betekent dit, dat er afspraken moeten worden gemaakt over het huis: wie blijft er wonen, wordt het huis verkocht of is één van beiden in staat de huur alleen te betalen?

Checklist

Wij hebben een tweetal speciale checklists opgesteld. Een handig overzicht met belangrijke aandachtspunten wanneer je denkt aan een gratis scheiding. Er zijn twee verschillende checklists beschikbaar:

1. Huwelijk of geregistreerd partnerschap
2. Samenwonen met samenlevingscontract

Scheiden met een huurwoning

Wanneer jullie een huurwoning hebben, zijn er diverse opties:

  • Na de scheiding blijft één van jullie in de woning wonen
  • Jullie zeggen na de scheiding de huur op en gaan allebei naar een andere woning

Het is niet vanzelfsprekend dat u allebei eenvoudig een andere woning kunt vinden. Niet alleen zijn er niet in elke gemeente snel (huur)woningen beschikbaar om te betrekken na een scheiding, maar ook financieel is het niet altijd haalbaar om de woonlasten alleen op te brengen.

In veel gevallen kunt u bij de gemeente vragen om huurtoeslag als de financiële situatie van u of uw partner daar om vraagt. Het kan ook zijn dat degene met de sterkste financiële positie door middel van partneralimentatie voorziet in een bijdrage van het levensonderhoud van de ander. Deze afspraken worden bij de echtscheiding officieel vastgelegd.

Scheiden met een koopwoning

Een koopwoning is vaak gezamenlijk bezit. Bij een scheiding met een koopwoning is het altijd belangrijk om hulp te vragen aan onze mediators om de beste oplossing te vinden en vast te leggen.

Wanneer u gaat scheiden en een koopwoning bezit, zijn er diverse opties:

  • U verkoopt het huis en de opbrengsten (of schulden) worden verdeeld
  • De ene partner verkoopt zijn/haar deel van het huis aan de andere partner
  • U houdt samen het huis, maar maakt afspraken over de leefsituatie en eventuele compensatie (wanneer de andere partner bijvoorbeeld kosten maakt aan een eigen huurhuis)

Afspraken maken over de scheiding

Het maken van onderlinge afspraken is bij een scheiding belangrijk op elk vlak. Maar wanneer er keuzes moeten worden gemaakt over het huis, is dat vaak niet eenvoudig. Niet alleen hebben jullie hierin veel tijd samen besteed, er is emotie aan verbonden en misschien zijn er kinderen die hierin zijn opgegroeid.

Bij Gratis Scheiden maken we goede afspraken die u passen, zowel emotioneel als financieel en praktisch. Onze advocaten en mediators helpen graag met de afhandeling van een snelle en soepele scheiding.

Bekijk hier hoe we dat doen