FAQ

Veel gestelde vragen

Regelmatig krijgen wij via ons contactformulier of telefonisch vragen over de mogelijkheden voor een gratis scheiding. De meeste gestelde vragen hebben wij gebundeld op deze pagina. Wordt uw vraag niet beantwoord? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Waarom moet ik betalen als het GratisScheiden is?

Bij indiening van het verzoekschrift zijn we griffierecht verschuldigd; dit zijn de kosten van de rechtbank. De hoogte van de griffierechten is variabel, maar het systeem is zo ingericht dat het bedrag passend is bij uw inkomen. Als uw inkomen laag is, kunt u voor de griffierechtnota mogelijk bijzondere bijstand aanvragen. Indien u in aanmerking komt voor een toevoeging, zijn dit de enige kosten die u dient te voldoen. Uw eigen bijdrage hoeft u niet aan GratisScheiden te voldoen, daarvoor dragen wij zorg.

Wij wonen in het buitenland. Kan ik bij Gratis Scheiden mijn echtscheiding regelen?

Dit hangt af van verschillende factoren. Om dit voor u na te gaan verzoeken wij u een mail naar GratisScheiden toe te zenden met hierin de volgende gegevens van u en uw partner: Nationaliteit, woonplaats, datum vestiging Nederland, woonplaats minderjarige kinderen en BSN.

Wij zijn het samen niet eens. Kunnen wij toch bij jullie scheiden?

Nee, uw echtscheiding bij GratisScheiden is alleen mogelijk als jullie het samen min of meer eens zijn over de regelingen die jullie voor ogen hebben.

Wij hebben een geregistreerd partnerschap. Kunnen wij bij jullie terecht?

Ja, de ontbinding van het geregistreerd partnerschap is bij GratisScheiden mogelijk.

Heb ik recht op mediation?

Afhankelijk van uw inkomen komt u bij ons in aanmerking voor onze all-in dienstverlening.

Hoe werkt Gratisscheiden?

Bekijk hier het Gratisscheiden.nl stappenplan

Waarom is een echtscheiding gratis voor mensen met een lager inkomen?

Dankzij door de overheid gefinancierde rechtshulp verzorgen wij onze all-in dienstverlening gratis.

Waar is jullie hoofdkantoor?

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten in alle provincies van Nederland. Onze medewerkers zijn betrokken, gemotiveerd en wij gaan altijd voor uw zaak. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Geertruidenberg (Noord-Brabant).

Wat is het griffierecht?

Dat is het bedrag dat u aan de rechtbank betaalt om een gerechtelijke procedure te starten. Het is een bijdrage in de kosten van de rechtspraak.

Wat is het griffierecht tarief?

Wanneer u een laag inkomen heeft komt u in aanmerking voor het lage griffierecht tarief van €83,- voor u samen.

Hoe lang duurt het aanvragen van een scheiding?

Als alle gegevens compleet zijn dienen wij uw volledige aanvraag direct in bij de rechtbank. De rechtbank doet er hierna gemiddeld 3-6 weken over om een echtscheiding te verwerken.  Als er kinderen zijn ouder dan 12 jaar komen hier 2 tot 4 weken bij.

Wie is Gratisscheiden?

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten in alle provincies van Nederland. Onze medewerkers zijn betrokken, gemotiveerd en wij gaan altijd voor uw zaak. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Geertruidenberg (Noord-Brabant).

Zijn mijn persoonlijke gegevens veilig?

Ja, uw persoonlijke gegevens worden versleuteld verstuurd over een beveiligde versleutelde verbinding. Uw persoonlijke gegevens zijn hierdoor veilig.

Waarom biedt Gratisscheiden het gratis aan?

Scheiden is al duur genoeg. Door efficiënt te werken kunnen wij de kosten van de echtscheiding zo laag mogelijk houden. Wij verwachten dat u alle benodigde gegevens volledig en juist aanlevert. Op basis daarvan stellen wij de benodigde stukken op.

Vraag vrijblijvend uw gratis scheiding aan. Wij zorgen dat u hiervoor niet diep in de buidel hoeft te tasten. Dat vinden wij niet nodig.

Vrijblijvend aanvragen