Wat gebeurt er met opgebouwd pensioen bij een scheiding?
Gedurende een scheiding krijg je natuurlijk veel input te verwerken. Mensen die gaan scheiden hebben dikwijls een groot aantal vragen. Het is een periode die bol staat van de emoties en wordt gekenmerkt door onzekerheid. Bij een scheiding moet je het pensioen verdelen. Maar hoe pak je dit aan?
Ontvang binnen 1 minuut gratis voorstel?
Vraag direct vrijblijvend snel en eenvoudig gratis scheiden aan via het aanvraagformulier. Komt u niet in aanmerking voor gratis scheiden dan doen wij u een aantrekkelijk all-in voorstel.
Het is eenvoudig: als je gaat scheiden, moet je bezittingen verdelen. En daar valt het pensioen ook onder. Het verdelen van pensioen is wel ingewikkelder dan het misschien lijkt. Daarom is het verstandig om een expert van Gratisscheiden.nl in te schakelen.
Vandaag kijken we samen met jou naar de volgende pensioenen en de eventuele gevolgen:
– AOW
– Werknemerspensioen
– Nabestaandenpensioen
– De eerste stappen
AOW
AOW is de afkorting die staat voor de Algemene OuderdomsWet. Het is het basispensioen vanuit de Nederlandse overheid. Iedereen die woonachtig is in Nederland is, bouwt dus automatisch AOW op. Dit hoef je niet te verdelen. Is het zo dat je al AOW ontvangt en dat je alsnog gaat scheiden? Dan krijg je als alleenstaande een verhoogde AOW-uitkering. Ben je woonachtig in het buitenland, dan wordt naar evenredigheid de AOW uitbetaald?!
Werknemerspensioen
Volgens de Nederlandse wet hebben jullie beiden recht op 50% van het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd gedurende het geregistreerd partnerschap of het huwelijk. Dat is in principe het uitgangspunt. Het is wel mogelijk af te spreken om het anders te verdelen. Raadpleeg daarvoor een expert van Gratisscheiden.nl.
Nabestaandenpensioen
Op het moment dat je overlijdt, hebben de nabestaanden dikwijls recht op een nabestaandenpensioen. Is het zo dat je een ex-partner hebt? Dan heb je soms recht op een nabestaandenuitkering van je pensioenuitvoerder. Dit wordt ook wel bijzonder nabestaandenpensioen genoemd.
Krijg je een nieuwe partner? Wees dan op uw hoede. Dan is het mogelijk dat het nabestaandenpensioen voor je partner lager is dan jullie verwachten, omdat een gedeelte van het nabestaandenpensioen voor de ex-partner is. Informeer bij je pensioenuitvoerder of Gratisscheiden.nl hoe het in jouw geval in elkaar steekt.
De eerste stappen
Heb je inmiddels alle duidelijkheid verkregen? Dat is mooi! Er dienen eigenlijk twee belangrijke stappen te worden genomen:
Stap 1: Neem contact op met Gratisscheiden.nl en informeer naar alles waar je aan moet voldoen. Een betrouwbare specialist zal je uitgebreid informeren over alles wat erbij komt kijken bij deze lastige verdeling.
Stap 2: Het is zo dat jullie beiden aan de pensioenuitvoerder(s) moeten doorgeven dat jullie gaan scheiden en hoe jullie het pensioen verdelen. Het is wel belangrijk dat dit binnen twee jaar na de scheiding wordt gedaan. Gratis Scheiden verstrekt je de juiste formulieren om dit in te vullen.