Scheiden en belasting. Hoe werkt dit precies?
Scheiden is een lastig proces. Het is emotioneel traject en een aantal belangrijke dingen moeten worden geregeld. En dat is natuurlijk ingewikkeld. Een betrouwbare expert van Gratisscheiden.nl helpt je stapsgewijs verder. Duidelijk, helder en vol expertise waardoor jij altijd duidelijkheid hebt. Een fijn gevoel!
Ontvang binnen 1 minuut gratis voorstel?
Vraag direct vrijblijvend snel en eenvoudig gratis scheiden aan via het aanvraagformulier. Komt u niet in aanmerking voor gratis scheiden dan doen wij u een aantrekkelijk all-in voorstel.
We kijken vandaag naar de volgende vraagstukken:
– Over belastingaangifte
– Zijn scheidingskosten aftrekbaar van de belasting?
– Heffingskortingen en toeslagen
Over belastingaangifte
Is het verzoek tot echtscheiding voltooid en ingediend bij de Rechtbank, dan zijn jullie voor de Belastingdienst gescheiden. Op dat moment, heb je geen fiscaal partnerschap en daarmee moeten jullie afzonderlijk belastingaangifte doen.
Kies je ervoor om in het jaar van de scheiding nog wel fiscale partners te zijn? Dan mag je in de belastingaangifte aftrekposten en de inkomsten verdelen. De wijze waarop de verdeling gemaakt wordt, kan van invloed zijn op de belasting die je betaalt of ontvangt. Iedere verdeling mag, mits het totaal maar op 100% uitkomt. Schroom niet om hierin advies te vragen aan een financieel adviseur.
Zijn scheidingskosten aftrekbaar van de belasting?
Sommige kosten die je maakt gedurende een scheidingsprocedure zijn aftrekbaar van de belasting. Ontdek hieronder wat je wel en wat je niet op kan aftrekken bij de belastingaangifte.
Aftrekbare kosten
- Als betaler mag je partneralimentatie opvoeren als aftrekpost, mits deze afspraken zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.
- Kosten die gemaakt worden om partneralimentatie te krijgen.
- De kosten die de alimentatie-ontvanger maakt voor het krijgen, verhogen of behouden van de partneralimentatie zijn ook aftrekbaar. Denk aan proceskosten en juridische hulp kosten. Het is belangrijk dat alle facturen duidelijk laten zien welke tijd er is besteed aan de partneralimentatie. Je kunt dan een deel van die factuur aftrekken.
- Weigert de ex-partner te betalen en moet er kosten gemaakt worden om de partneralimentatie te ontvangen? Dan zijn deze kosten aftrekbaar.
Niet aftrekbare kosten
- Kosten van een scheiding zijn niet aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan griffiekosten.
- Kosten die te maken hebben met het aanpassen of betalen van de alimentatieplicht, zijn voor de alimentatiebetaler niet aftrekbaar. Stel dat jouw ex-partner het niet eens is met de gevraagde alimentatie en verweer voert, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar.
- Ontvang jij partneralimentatie? Dan wordt dit als inkomen gezien en betaal je daar belasting over. Alimentatie een aftrekpost.
- Kosten die je maakt om kinderalimentatie te krijgen, zijn niet aftrekbaar. Ontvang jij als ouder kinderalimentatie, dan betaal je hier geen belasting over.
Heffingskortingen en toeslagen
Heffingskortingen zijn kortingen op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Afhankelijk van je situatie heb je recht op heffingskortingen. Ga je scheiden? Dan heeft dit eventueel gevolgen voor heffingskortingen. Informeer bij een financieel specialist welke kortingen in jouw situatie van kracht zijn of juist komen te vervallen.
Als je toeslagen ontvangt en gaat scheiden, dan kan een toeslag veranderen. Ook kan het zijn dat je na een echtscheiding recht hebt op (meer) toeslagen. Een van de toeslagen is bijvoorbeeld het kindgebonden budget. Dit is de enige toeslag die ook rechtstreeks invloed heeft op de berekening van de alimentatie. Gratisscheiden.nl kan je hier alles over vertellen.