Hoe werkt scheiden met een onderneming?
Je bent ondernemer en je gaat scheiden. Dat is natuurlijk erg vervelend. Je weet waarschijnlijk wel dat er dan een hoop geregeld moet worden. Er komen belangrijke vragen voorbij. Bijvoorbeeld: Wat gebeurt er met jouw onderneming? Is jouw onderneming veilig te stellen? Of valt de onderneming in de boedel, die je na de scheiding moet verdelen?
Ontvang binnen 1 minuut gratis voorstel?
Vraag direct vrijblijvend snel en eenvoudig gratis scheiden aan via het aanvraagformulier. Komt u niet in aanmerking voor gratis scheiden dan doen wij u een aantrekkelijk all-in voorstel.
Voor een ondernemer is een echtscheiding vaak net wat extra ingewikkeld. Het is bijna onvermijdelijk dat een breuk gevolgen heeft voor jouw bedrijf. Waar moet je hoogstwaarschijnlijk rekening mee houden? Wij zetten een aantal belangrijke aandachtspunten voor je op een rij.
Samen met jou kijken we vandaag naar de volgende onderwerpen:
– Waarde van de onderneming
– Pensioen
– Berekening alimentatie
– Voorkom vechtscheiding
Waarde van de onderneming
Mensen die getrouwd zijn of beschikken over een geregistreerd partnerschap, hebben een onderhoudsplicht naar elkaar. Ga je officieel scheiden? Dan stopt de onderhoudsplicht niet. De persoon die onvoldoende inkomsten heeft, ontvangt dikwijls alimentatie. De ex-partner is verplicht deze alimentatie te betalen. Maar als degene die de alimentatie ontvangt, trouwt met een nieuwe partner of een nieuw geregistreerd partnerschap sluit of opnieuw gaat samenwonen, dan stopt de alimentatie.
Pensioen
Als je als ondernemer gaat scheiden, moet ook het opgebouwde pensioen worden verdeeld. Volgens de rechtspraak mag de continuïteit van de onderneming niet in gevaar komen. Toch loopt je als ondernemer het risico dat een deel van de pensioenreserve moet worden afgestort. Dat deel is voor de (ex-)partner en zal in contanten aanwezig moeten zijn.
Bij pensioenen gaat het regelmatig om grote bedragen. Soms is het mogelijk dat het pensioendeel van jouw (ex-) partner geruild kan worden tegen iets anders dat geld waard is. Let op de fiscale gevolgen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Vraag gratisscheiden.nl voor speciaal advies voor ondernemers.
In gemeenschap of op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dat is een belangrijke vraag. Wat er met jouw onderneming gebeurt als je gaat scheiden, hangt van allerlei factoren af. Er zijn drie belangrijke vragen:
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan valt jouw onderneming (of jouw aandeel in de onderneming) in de gemeenschap. Het bedrijf blijft van jou, maar de waarde ervan moet wel verdeeld worden.
Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan hangt de verdeling af van de gemaakte afspraken: bijvoorbeeld koude uitsluiting, beperkte gemeenschap en periodiek verrekenbeding. Hierbij kan je tegen mitsen en maren aanlopen, aarzel niet om gratisscheiden.nl te contacten.
Ben je na 1 januari 2018 getrouwd? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Hierbij is het essentieel om te kijken wanneer het bedrijf is opgericht: voor of tijdens het huwelijk. Onze adviseurs kunnen je er alles over vertellen.
Voorkom vechtscheiding
Omdat er een onderneming bij betrokken is, zitten er waarschijnlijk veel haken en ogen aan de scheiding. Toch is het belangrijk dat je er samen uitkomt. Gun je elkaar helemaal niets? Dan kan het zomaar een lange en kostbare procedure worden.
Zit één van beide partijen emotioneel al verder in het proces dan de ander? Dan maakt dat het vaak nog moeilijker. Bedenk dat jullie er beiden niets aan hebben als één van jullie straks financiële problemen heeft. Komt het bedrijf onder druk te staan vanwege de scheiding, dan kan dit ook invloed hebben op de alimentatie die betaald moet worden.