Kosten mediator scheiding

Bij een scheiding komen veel dingen kijken. Scheiden is voor veel mensen stressvol, er moet veel geregeld en bemiddeld worden en er komen natuurlijk ook kosten bij kijken. Scheiden met behulp van een advocaat kan erg duur zijn terwijl scheiden met behulp van een mediator een stuk goedkoper is en het vaak ook de sfeer onderling beter houdt. Een scheidingsmediator is een neutraal tussenpersoon die het gesprek begeleidt, helpt met communiceren en duidelijke afspraken maakt die vervolgens worden vastgelegd.

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

Kosten scheidingsmediator

Een scheidingsmediator treedt op als de neutrale tussenpersoon tijdens de echtscheidingsbemiddeling. De problemen worden besproken en meningsverschillen worden opgelost. De mediator bemiddelt tussen beide partijen en je bepaalt zelf wat er afgesproken wordt. De mediator begeleidt jullie om met elkaar goede afspraken te maken.

Scheidingskosten; mediator; mediation;

Kosten mediator scheiding

De kosten van een mediator tijdens een scheiding zijn over het algemeen een stuk lager dan wanneer er een advocaat wordt ingeschakeld. Je hebt gezamenlijk één mediator met één tarief waardoor je de kosten onder beide kunt verdelen.
De kosten van een mediator bij een scheiding kunnen de volgende onderdelen bevatten: gesprekken met de mediator, stukken opstellen, alimentatieberekening maken, verzoek echtscheiding indienen of ontbinden en griffierechten.
De proceskosten, reiskosten, incassokosten en de advocaatkosten om partneralimentatie te verkrijgen, te behouden of verhogen zijn aftrekbaar via de inkomstenbelasting.
Door een toevoeging van de Raad voor de Rechtsbijstand kunnen de kosten voor een mediator bij scheiden heel wat lager uitvallen.
Een mediator kost gewoonlijk zo ongeveer €150,- per uur. Dit kan oplopen tot zo’n €1.700,- in totaal voor een scheiding.
Het kan door een toevoeging ook zo zijn dat een mediator gratis is. Je betaalt dan alleen het griffierecht voor de rechtbank.

Wat doet een mediator?

Een mediator is erop gericht om tijdens de gesprekken te bemiddelen bij het maken van goede afspraken. Een mediator leidt deze bemiddelingsgesprekken. Tijdens deze gesprekken worden oplossingen gevonden voor jullie situatie. Die oplossingen worden vastgelegd in een convenant. Het convenant verwijst naar het eventuele ouderschapsplan, bevat afspraken over de partneralimentatie, de verdeling van bezittingen en schulden, afspraken over het koop- of huurhuis, de eventuele hypotheek en de verdeling van het opgebouwde pensioen.
De mediator maakt ten slotte enkele berekeningen zoals de alimentatieberekening.

Gratis mediation

Soms is er alleen griffierecht dat betaald moeten worden bij mediation. De overheid kan niet de volledige kosten van de mediator vergoeden. Een toevoeging zal alleen een tegemoetkoming in de kosten zijn. De Raad voor Rechtsbijstand verleent soms subsidie aan mensen die scheiden. Je krijgt subsidie als jouw inkomen of het inkomen van jouw partner minder dan €29.400,00 (een alleenstaande) dan wel €41.600,00 (als je minderjarige, inwonende kinderen hebt) per jaar bedraagt.
Het kan zo zijn dat de bijdrage die je moet betalen voor jouw deel van de scheidingskosten tot een minimum wordt beperkt. Of dit het geval is hangt af van jouw inkomen. Bovendien wordt het griffierecht dan verlaagd tot €43,00 per persoon door een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand. Veel mensen vragen zich af of kosten voor een mediator aftrekbaar zijn bij de belastingdienst. Veel kosten zijn niet aftrekbaar, behalve de kosten die je maakt voor het berekenen en vaststellen van de partneralimentatie en de kosten die je maakt om te berekenen hoeveel het kost om de partneralimentatie af te kopen.
De kosten van een mediator bij een scheiding hoeven dus helemaal niet veel te zijn.
Er moet wel altijd een eigen bijdrage worden betaald. In Nederland is de eigen bijdrage minimaal €55,-. Bij Gratisscheiden.nl worden deze kosten voor onze rekening genomen en betaal je alleen het griffierecht.

Kosten mediator scheiden zelf betalen

Wanneer je de kosten van mediation zelf gaat betalen kunnen de volgende (geschatte) kosten voorkomen:

  • Gesprekken met de mediator, vier keer 1,50 uur: €1.000,-
  • Stukken opstellen: €456,-
  • Alimentatieberekening maken €185,-
  • Verzoek echtscheiding indienen of ontbinden €225,-
  • Griffierechten per persoon: €152,-.

Advies of meer informatie nodig over de kosten mediator scheiden?

Gratisscheiden.nl helpt jou om de kosten van jouw scheiding zo laag mogelijk te houden. Als je aan de voorwaarden voldoet hoef je alleen griffierecht te betalen. De dienstverlening van de mediators wordt gesubsidieerd. Wij zullen jou een aantrekkelijk all-in voorstel doen als je niet aan de voorwaarden voldoet.
Heb jij advies of meer informatie nodig over de kosten van mediation? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier, via het telefoonnummer 085-4013447 of de bel terug optie.

Extra informatie nodig?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

FAQ – Veelgestelde vragen

Wie betaalt de mediation kosten?

De mediation kosten worden betaald door de personen die gaan scheiden. Vaak worden de kosten over beide verdeeld. Het kan ook zijn dat de kosten voor de mediation worden gesubsidieerd. Bij Gratisscheiden is dit het geval wanneer je aan de voorwaarden voldoet en dan betaal je alleen griffierecht.

Hoeveel kost mediation bij scheiden?

De kosten voor mediation hoeven niet hoog te zijn. Een mediator kost normaal gesproken ongeveer €150,- per uur. Dit kan uitkomen op zo’n €1.700,- in totaal. Bij Gratisscheiden betaal je alleen griffierechten. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De kosten voor mediation worden in dat geval gesubsidieerd.

Wanneer heb ik recht op een gratis mediator?

Je kunt in aanmerking komen voor een subsidie van de raad voor Rechtsbijstand als het inkomen van jou of jouw partner minder is dan €29.400,00 (een alleenstaande) dan wel €41.600,00 (als je minderjarige, inwonende kinderen hebt) per jaar. Afhankelijk van het inkomen kunnen de scheidingskosten beperkt worden tot een minimum. Met een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand wordt het griffierecht verlaagd tot €43,00,- per persoon. Gratisscheiden beperkt de kosten voor mediation waardoor je alleen griffierecht betaalt. Je moet dan aan bepaalde voorwaarden voldoen.