Pensioen na scheiding

Bij een scheiding komt veel regelwerk kijken. Niet alleen tijdens, maar ook ná de scheiding. Wist je dat een scheiding ook invloed heeft op je pensioen? Het kan dus zijn dat je tientallen jaren na een scheiding alsnog financiële gevolgen ondervindt. Om verrassingen te voorkomen is het aan te raden om daarom al tijdens de echtscheidingsprocedure de invloed op je pensioen in beeld te krijgen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het partnerpensioen na een scheiding? En kun je recht hebben op een deel van het pensioen van je ex-partner? Zoek dit bijtijds uit en weet waar je aan toe bent!

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

Scheiding en pensioen

Een echtscheiding heeft op verschillende manieren effect op het pensioen. Ten eerste is het wettelijk bepaald dat een ex-partner recht heeft op partnerpensioen dat is opgebouwd tot aan de scheiding. Dit kan dus gelden voor beide partners, wanneer jullie allebei partnerpensioen hebben opgebouwd. Daarnaast moet er ook een verdeling plaatsvinden van het pensioen dat tot het moment van scheiden opgebouwd is. Het is belangrijk om dit bijtijds aan te geven bij uw pensioenuitvoerder. Als je dat niet doet, zijn dit namelijk zaken die je onderling samen moet gaan regelen. Dit is uiteraard ook een prima mogelijkheid, maar de kans is groot dat hier meer regelwerk voor jullie door ontstaat.

Partnerpensioen na scheiding

In principe hebben jullie allebei recht op de helft van het opgebouwde pensioen, maar in overleg kun je ook besluiten dat anders te verdelen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de ene ex-partner 60 procent te geven en de andere ex-partner 40 procent. De afspraken die jullie hier samen over maken, moeten in het echtscheidingsconvenant opgenomen worden. Daarnaast kan er ook sprake zijn van bijzonder partnerpensioen. Op dit pensioen heb je als ex-partner recht als je ex-partner eerder overlijdt. Als je wilt dat een eventuele partner kan delen in dit bijzonder partnerpensioen, dan kun je besluiten om hier afstand van te doen. Ook dit besluit moet dan in het scheidingsconvenant opgenomen worden.

Verdeling pensioen na scheiding

Wanneer je gaat scheiden zal je ook de term ‘pensioenverevening’ tegenkomen. Dit betekent dat je ex-partner recht heeft op de helft van het pensioen dat tijdens jullie huwelijk is opgebouwd. Dit geldt ook als jullie een geregistreerd partnerschap hebben. Het gaat dan om het pensioen dat je ontvangt vanaf de ingangsdatum van je pensioen tot aan het moment van overlijden. Voor de verdeling van dit deel van het pensioen is het dus van belang om bijtijds de pensioenuitvoerder te informeren over jullie scheiding. Dit kan via het formulier ‘mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’. Regel je dit niet binnen twee jaar na de echtscheiding? Dan moeten jullie het onderling zelf regelen. In plaats van pensioenverevening kun je ook kiezen voor pensioen conversie. In dat geval kiezen jullie ervoor om het pensioen en het bijzonder partnerpensioen los te koppelen van je pensioen. In dat geval heeft de ex-partner dan een eigen recht op ouderdomspensioen. Het voordeel van conversie is dat je hierover na de scheiding niets meer met je ex-partner hoeft te regelen. Het nadeel is dat je het pensioen niet terugkrijgt bij overlijden van je ex-partner. Je kunt het pensioen daarna dus niet meer voor een eventuele nieuwe partner gebruiken.

Verevenen: wet verevening pensioenrechten

Als je tijdens je huwelijk ouderdomspensioen hebt opgebouwd, dan heeft je ex-partner na de echtscheiding dus recht op een deel hiervan. Omgekeerd geldt hetzelfde: als je ex-partner pensioen heeft opgebouwd tijdens jullie huwelijk (of geregistreerd partnerschap), dan heb jij ook recht op een deel van dat pensioen. Dit is sinds 1995 vastgelegd in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Verevening kun je zoals hierboven beschreven eventueel vervangen voor conversie van het pensioen. Het is de moeite waard om goed uit te zoeken welke optie in jouw situatie het beste is.

Advies of meer informatie nodig over pensioen na scheiding?

Pensioenzaken zijn vaak redelijk complex. Daarnaast kan het lastig zijn om nu al in te schatten wat de beste oplossing is voor op het moment dat je daadwerkelijk met pensioen gaat. In sommige gevallen kan dat nog jaren duren, dus voor welke oplossing kies je dan? Wij helpen graag mee om uit te zoeken welke optie voor jullie het beste is. Door onze efficiënte werkwijze houden we de echtscheidingskosten laag en is in sommige gevallen scheiden zelfs gratis. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul direct het contactformulier in, bel ons via tel. 085-4013447, of maak gebruik van de ‘bel terug’- optie. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Extra informatie nodig?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

FAQ – Veelgestelde vragen

Hoe regel ik mijn pensioen bij scheiding?

Afspraken over de verdeling van het pensioen moeten opgenomen worden in het echtscheidingsconvenant. Daarnaast is het belangrijk om binnen twee jaar na de echtscheiding je pensioenuitvoerder op de hoogte te stellen. Doe je dit te laat, dan moet je de verdeling zelf onderling regelen.

Heb ik recht op het ouderdomspensioen van mijn ex na scheiden?

Je ex-partner en jij hebben allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens jullie huwelijk is opgebouwd. Als je kiest voor een andere verdeling, is het belangrijk dat je deze verdeling opneemt in het scheidingsconvenant.

Wat betekent pensioenverevening?

Als ex-partner heb je recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens jullie huwelijk (of geregistreerd partnerschap) opgebouwd is. Dat pensioen ontvang je dan vanaf de ingangsdatum van het pensioen tot je overlijden.