Ontvang binnen 1 minuut gratis voorstel?
Vraag direct vrijblijvend snel en eenvoudig gratis scheiden aan via het aanvraagformulier. Komt u niet in aanmerking voor gratis scheiden dan doen wij u een aantrekkelijk all-in voorstel.
Er komt veel kijken bij een echtscheiding. Niet alleen op emotioneel, maar ook op financieel vlak. Hoe duur de scheiding wordt, hangt van diverse factoren af. Schakel je bijvoorbeeld een mediator in om het proces te begeleiden? Dan zal je hiervoor budget moeten incalculeren. Ook het inschakelen van een advocaat en de afhandeling bij de rechtbank brengen kosten met zich mee. Hierdoor praat je al snel over enkele duizenden euro’s aan kosten die gemaakt moeten gaan worden. Het is dus echt van belang om het kostenplaatje al vroeg in het proces inzichtelijk te hebben. Zo voorkom je dat je op een later moment voor vervelende financiële verrassingen komt te staan.
Wat kost een scheiding?
Doorgaans wordt uitgegaan van een bedrag van 2000 tot 4000 euro aan scheidingskosten voor een gemiddelde scheidingsprocedure. Je kunt best schrikken van zo’n bedrag, omdat het een flinke aanslag op je bankrekening kan betekenen. Gelukkig komen de kosten lang niet altijd voor je eigen rekening. In sommige gevallen is scheiden zelfs helemaal gratis. Dit komt doordat er door de overheid bij een scheiding naar je inkomen gekeken wordt. Zit jouw inkomen onder een bepaalde grens? Dan neemt de overheid de kosten van een scheiding (grotendeels) over. Door deze subsidie hoef je in dat geval alleen het griffierecht bij de rechtbank te betalen.
Ik wil scheiden maar heb geen geld
Scheiden zonder geld? Dat kan dus vaak met hulp van subsidie vanuit de overheid. Waar je normaal gesproken een eigen bijdrage moet betalen aan scheidingskosten, kan dit bedrag dan vervallen of verminderd worden. Zo’n subsidie wordt een toevoeging genoemd. Krijg je een toevoeging toegewezen? Dan betekent dit dat de overheid (een gedeelte van) de kosten van de scheiding overneemt. Je komt hiervoor alleen in aanmerking als je een lager inkomen hebt en niet te veel spaargeld hebt. In 2022 gaat het dan om een maximaal fiscaal jaarinkomen van 29.400 euro en een maximaal vermogen van 31.474 euro per persoon. Let er wel op dat dit niet betekent dat de overheid álle kosten voor je betaalt wanneer je onder die grensbedragen blijft. Er wordt naar het inkomen gekeken om te beoordelen of je nog wel een eigen bijdrage moet betalen. In dat geval betaalt de overheid dus niet alle kosten, en krijg je slechts een deel vergoed.
Gratis scheiden
Wanneer je denkt voor gratis scheiden in aanmerking te komen, wil je natuurlijk graag weten of dit echt zo is. Een juridisch expert kan hierover duidelijkheid verschaffen. Het is dus aan te raden om voor het beantwoorden van deze vraag hulp in te schakelen. Voordat je dat doet zijn er een aantal zaken die je al kunt uitzoeken. Ten eerste is het handig om uit te zoeken wat je fiscale jaarinkomen is en hoeveel spaargeld je hebt. Heeft de ene partner minder inkomen dan de ander? Dan kan het gebeuren dat de ene partner wel recht heeft op een toevoeging en de andere niet. Daarnaast is het ook van belang om in gesprek te gaan met je partner over de scheiding. Denken jullie dat het lukt om samen afspraken te maken over de echtscheiding, zonder dat er ruzie ontstaat? Dan is de kans op een gratis echtscheiding groter. Scheiden zonder kosten lukt namelijk alleen maar wanneer er geen lang gerechtelijk proces bij komt kijken. Wil je een gratis scheiding aanvragen? Dan kun je hiervoor een scheidingsbemiddelaar inschakelen. Deze bemiddelaar kan vervolgens de aanvraag voor gratis scheiden doen bij de Raad voor Rechtsbijstand.
Waarom kost scheiden geld?
Het kan heel vervelend zijn dat scheiden geld kost, maar dat het wat kost is natuurlijk best logisch. Ten eerste moet er een advocaat aan de slag met de procedure. Hoewel je onderling als partners veel kunt regelen, blijven er juridische zaken die je niet zelf kunt afhandelen. Het voordeligste is het wanneer je samen dezelfde advocaat kiest. Ook mediation brengt kosten met zich mee. Wat te begrijpen is wanneer je bedenkt dat een mediator al snel een paar uur voor je aan het werk is om het traject zo goed mogelijk te laten verlopen. Sommige mensen slaan mediation over, met het idee dat ze de afspraken omtrent de scheiding samen wel kunnen regelen. In de praktijk blijkt het echter heel prettig wanneer er een onafhankelijke derde bij jullie gesprekken aanwezig is. Bespaar hier dus niet op als je dat alleen maar doet om de kosten van de scheidingsprocedure laag te houden. Je kunt de zaken beter nu goed op papier zetten, dan later tegen problemen aan te lopen.
Financiële gevolgen na scheiden
Niet alleen het scheidingsproces zelf heeft financiële gevolgen. Ook nadat de scheiding is uitgesproken kun je te maken krijgen met gevolgen die je in je portemonnee voelt. Zo kunnen er extra lasten ontstaan doordat er bijvoorbeeld een extra woning moet worden gekocht of een andere hypotheek moet worden genomen. Stel dus op tijd de vraag wie waar gaat wonen na de scheiding en hoe jullie dat in goede banen kunnen leiden.
Advies of meer informatie nodig over de scheidingskosten?
Wil je graag weten of je in aanmerking komt voor gratis scheiden? We zoeken dit graag voor je uit. Vul hiervoor vrijblijvend het aanvraagformulier in. Je krijgt vervolgens van ons een ontvangstbevestiging en informatie over de documenten die we nodig hebben om de aanvraag af te kunnen handelen. Is alles in orde? Dan stellen we de scheidingsdocumenten op en dienen het scheidingsverzoek voor jullie in bij de rechtbank. Uiteindelijk betaal je bij een gratis scheiding dus alleen de kosten die de rechtbank in rekening brengt. Bel ons op 085-4013447 voor meer informatie.
FAQ – Veelgestelde vragen
Kan ik ook gratis scheiden?
Of je voor gratis scheiden in aanmerking komt hangt onder meer af van de hoogte van je inkomen en de hoeveelheid spaargeld die je hebt. Als er een tegemoetkoming toegekend wordt, kan scheiden gratis zijn. We zoeken graag voor je uit of dat in jouw geval ook zo is. Wil je graag eerst meer informatie? Vul dan het contactformulier in, bel ons, of kies voor onze ‘bel terug’-optie. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Welke scheidingskosten zijn aftrekbaar?
De kosten voor een echtscheiding lopen sterk uiteen. Over het algemeen geldt hoe complexer, hoe duurder. Verwacht je samen met je toekomstige ex-partner zelf de afspraken op papier te kunnen zetten? Dan ben je vaak voor een paar duizend euro klaar. En wanneer je voor gratis scheiden in aanmerking komt hoef je deze kosten helemaal niet zelf te betalen.
Welke scheidingskosten zijn aftrekbaar?
De kosten van de scheiding zelf zijn niet aftrekbaar. Ook kosten voor kinderalimentatie zijn niet aftrekbaar. Betaal je partneralimentatie? Deze kosten mag je wel aftrekken. Dit kan overigens alleen wanneer de afspraken over de partneralimentatie door de rechter zijn bepaald of in het echtscheidingsconvenant zijn vastgelegd.