4 tips voor kinderen bij een echtscheiding

Een scheiding is voor niemand leuk. Voor jou niet, voor je ex-partner niet, voor je kinderen niet en voor je huisdier(en) geldt hetzelfde. Als volwassene weet je hoe je het voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk kunt maken. Maar hoe zorg je ervoor dat het leven van je kinderen zo eenvoudig mogelijk blijft?

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

1. Praten en een open houding behouden geeft je kinderen duidelijkheid

Vooral jongere kinderen hebben sterk de behoefte aan een duidelijke en heldere communicatie. Daarom is zeggen waar het op staat en een directe manier van communiceren hanteren heel belangrijk. Als je als ouder een metafoor gebruikt als eufemisme voor je scheiding (‘Papa en mama kunnen niet meer zo goed samen zijn’) wordt het voor kinderen ingewikkeld om de scheiding te begrijpen. Wees niet bang om te zeggen waar het op staat.

2. Herkenning en ervaringsverhalen

Om je kinderen te laten wennen aan de scheiding en aan de afwezigheid van één van de ouders kun je boeken met ze lezen. Boeken die gaan over een leeftijdsgenootje dat in dezelfde positie zit kunnen steun geven en voor herkenning zorgen. Zeker wanneer een kind zelf geen vriendjes of vriendinnetjes heeft die in dezelfde positie zitten. Een boek geeft jou als ouder bovendien aanleiding om erover te praten. Tips voor boeken zijn bijvoorbeeld Van alles twee van Martine Delfos, Vaders, moeders? Hardgekookte eieren! van Jacques Vriens en Verdriet met mayonaise van Carry Slee.

3. Twee rugzakken, twee paar sportschoenen, twee pyjama’s…

Voor veel kinderen is het herkenbaar: op school zijn en erachter komen dat hun gymtas, schoolboek of vest nog bij papa of mama ligt. Een scheiding is emotioneel heel zwaar, voor jou als ouder en voor je ex-partner, maar ook voor je kinderen. Het voorkomen van praktische problemen rondom de scheiding kan veel verlichting bieden voor alle partijen. Het is bijvoorbeeld handig om twee pyjama’s voor de winter aan te schaffen: één voor elk huis. Koop ook gymspullen in tweevoud, zodat je niet ’s ochtends vroeg nog in de problemen komt omdat je kind z’n spullen niet mee naar school kan nemen. Door bij beide ouders eigen spulletjes neer te leggen krijgt je kind ook meer het thuisgevoel.

4. Denken in stapjes kan het behapbaar maken

Voor veel kinderen komt een scheiding als een schok. Voor hen kan het lonen om de veranderingen die een scheiding met zich meebrengt in stapjes door te voeren. Heeft je ex-partner inmiddels een eigen woning? Misschien vindt je kind het prettig om er eens op visite te gaan. Logeren kan dan nog een stap te ver zijn. Maar er af en toe eens wat spulletjes heen brengen, of dezelfde dingen als in het huis waar je kind opgroeide ook daar plaatsen, kan het gemakkelijker maken.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag