Begeleiding voor kinderen tijdens een scheiding

Een echtscheiding kan voor kinderen een traumatische ervaring zijn. Het leven zoals ze dat gewend zijn gaat drastisch veranderen op verschillende vlakken. Zeker als de scheiding niet over een leien dakje gaat, worden de kinderen in deze kwestie aan de kant geschoven. Ouders hebben vaak geen besef van de invloed van de scheiding omdat ze met praktische zaken bezig zijn. De bewuste ouder zou de volgende tips aan kunnen nemen.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Luister naar het kind

Wanneer het kind weet dat er sprake is van een echtscheiding, is het van belang om goed te blijven luisteren naar het kind of eventuele kinderen. Niet alleen wensen ten opzichte van praktische zaken, maar bespreek ook eventuele emoties. Kinderen stellen zich in eerste instantie terughoudend en wellicht onverschillig op, omdat ze bang zijn hun ouders overstuur te maken. Maak dus duidelijk dat het kind net zo’n belangrijke rol heeft in het gezin en dat er zeker ook ruimte en tijd is voor die emoties.

Vertel de waarheid

Kinderen zijn van nature erg gevoelig en voelen situaties vaak feilloos aan. Vertel ze daarom bij een echtscheiding de waarheid. Op deze manier kunnen ze bij de ouders terecht met hun vragen en voelen ze zich serieus genomen. Voor het vertellen dat er een echtscheiding plaats gaat vinden, kunnen de ouders hulp inroepen van jeugdzorg of maatschappelijk werk. Een mediator met ervaring op dit gebied kan ook uitkomst bieden.

Ga niet wijzen

Het is begrijpelijk dat beide ouders rondom een scheiding niet altijd op goede voet met elkaar staan. De emoties kunnen hoog oplopen maar de kinderen mogen hiervan niet de dupe worden. Het is daarom belangrijk dat er in gesprekken met de kinderen altijd positief te spreken over de ex-partner. Kinderen hebben het recht om van beide ouders te houden en een loyaliteitsconflict kan zorgen voor een depressie of liegen.

Stel het kind gerust

Kinderen zijn vaak bang voor wat er na een scheiding gaat gebeuren, als bijvoorbeeld de verhuizing is geweest. Ze kunnen zich afvragen wat hun moeder kan doen wanneer er iemand wil inbreken. Door openlijk te communiceren met de kinderen, kunnen dit soort vragen ondervangen worden

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag