De dag van de scheiding

Vandaag de dag maakt 30% van de huwelijken de vijftien jaar niet vol. Vergeleken met enkele decennia geleden gaan we niet alleen steeds vaker maar ook sneller uit elkaar. Tolerantie en respect, twee sleutelwoorden die we met betrekking tot onze sociale samenleving steeds vaker genoemd worden. Voeg daar nog het woord vertrouwen aan toe en we hebben de drie basistermen die garant staan voor een goed huwelijk. Waar gaat het fout? Hebben onze ouders te vaak onze kinderwensen ingewilligd en zijn we nu niet meer in staat om te incasseren of heeft de financiële onafhankelijkheid van de vrouw ervoor gezorgd dat zij nu niet meer alles wil pikken?

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Rozengeur en maneschijn

Huwelijkstherapeuten en echtscheidingsmediators geven aan dat er soms wel heel erg snel de knoop wordt doorgehakt. Zowel mannen als vrouwen hebben blijkbaar rooskleurigere verwachtingen van een huwelijk als dat de werkelijkheid is. Een scheiding zien ze dan vaak als de enige uitweg, terwijl dat niet altijd zo is. Vandaar ook dat er op de dag van de scheiding toch vaak getwijfeld wordt. Doe ik het wel goed? Is het gras aan de overkant wel groener? Wat geef ik op? Ondanks dat we ruziën is het wel mijn veilige thuis met mijn spulletjes, de kids en iemand die er, ondanks alles, toch altijd voor me is. Dat is jammer want met een beetje moeite en geduld kunnen er veel gezinsbreuken voorkomen worden, aldus de therapeuten en mediators.

Open communicatie

Relaties waarin een open communicatie mogelijk is, dus ook het aanhoren van de ander zijn grieven zonder direct in de verdediging te gaan, gaan langer mee als relaties waarin dat niet zo is. Ook het af en toe bewust het zwijgen heeft een gunstig effect op een langdurig samenzijn. Omdat vrouwen geleerd is voor zichzelf op te komen, moeder en oma hebben immers geen kansen gehad, verwachten mannen vaak een dergelijke opstelling niet wat van hun kant tot onbegrip leidt. Ze doen immers alles wat in hun macht ligt om het je naar de zin te maken.

Als het dan toch moet

Een relatie kan echter zodanig scheefgegroeid zijn dat herstel niet meer mogelijk is. Wanneer en op geen enkele manier aan de basisvoorwaarden voldaan kan worden of er is geweld in het spel is het beter de relatie direct te beëindigen. Het heeft geen zin jezelf en eventuele kinderen nog langer het leven zuur te maken. De dag van de scheiding zal dan niet alleen een afsluiting van een periode betekenen maar ook de eerste dag van de rest van je leven.

Foto: IcronticPrime cc

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag