En wie krijgt de hond?

Een huisdier kies je vaak samen uit. Je bent samen naar het asiel of een kennel geweest. Hebt samen gewikt en gewogen welk ras het beste bij jullie paste. En je hebt samen voor de hond, kat, cavia of parkiet betaald. Maar nu gaan jullie uit elkaar. Wie krijgt dan bij de verdeling de voogdij over het huisdier?

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Huisdierenvoogdij

Net als bij kinderen geldt eigenlijk dat je best de voogdij over een huisdier kunt delen. Dat geldt dan ook voor kosten van de dierenarts en voer. Maak hier duidelijke afspraken over, want ook dieren merken heel goed dat er iets aan het veranderen is in de thuissituatie. Vooral honden zijn hier gevoelig voor en zullen geen voorkeur hebben tussen ‘papa’ en ‘mama’. Van papegaaien is echter bekend dat zij zich vooral aan een persoon hechten. Hou daar – om onnodige stress voor het dier te voorkomen – dan ook rekening mee.

Goede regeling

Huisdieren houden van regelmaat. Zorg er daarom ook voor dat dit behouden blijft. Zorg er ook voor dat in het nieuwe huis er een vertrouwd bedje komt te staan. Kun je een huisdier verhuizen met kooi en al (zoals een hamster, vogel of cavia) doe dat dan gewoon. Een vertrouwde omgeving zal het een huisdier makkelijker maken dat het even ergens anders is.

Oppasdienst

Laat de voogdijregeling niet lijden onder werk en dergelijke. Je kunt als je allebei werkt ook voor een oppas of hondenuitlaatdienst zorgen. Maak ook goede afspraken hierover en deel de kosten. Net als bij een kind is een huisdier een verantwoordelijkheid die je samen bent aangegaan.

Zoek een nieuw thuis

Kunnen jullie allebei niet voor een huisdier zorgen, ook niet in de avonduren, dan kun je natuurlijk op zoek gaan naar een nieuw thuis voor je huisdier. Maar als je samen duidelijke afspraken maakt, zal het best goedkomen met de verdeling van de voogdij over je huisdier.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag