Het huwelijk wordt moderner

Het huwelijk moet gemoderniseerd worden volgens de VVD, D66 en PvdA. Er ligt een wetsvoorstel tot afschaffing van de standaard huwelijkse voorwaarden.  Het zou goed zijn als mensen die in het huwelijk treden even “de vlinders in de buik” loslaten en zich buigen over de zakelijke kant van hun echtverbinding.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Nu is het zo dat inkomsten en schulden automatisch gelijk verdeeld worden bij een scheiding. Als het wetsvoorstel het haalt zullen mensen moeten nagaan hoe hun bezittingen zijn opgebouwd. Geen probleem als je je zaakjes goed bijhoudt, maar in de praktijk is dat vaak niet het geval.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van het automatisme dat mensen in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, omdat het voor de partners bij een scheiding kan leiden tot onaangename verrassingen. In het wetsvoorstel staat dat bezittingen en schulden alleen gemeenschappelijk zijn als ze tijdens het huwelijk samen zijn opgebouwd. Bezittingen die voor het huwelijk zijn vergaard, maar ook zaken als schulden, erfenissen en giften, zouden niet meer standaard moeten worden opgenomen in de gemeenschap van goederen.

Trouwen in gemeenschap van goederen is nu de standaard in Nederland. Wil een koppel hun bezittingen en schulden apart houden dan moeten ze naar een notaris om huwelijkse voorwaarden op te maken. In een kwart van de huwelijken gebeurt dat ook.

Het samenwerkingsverband van notarissen is in ieder geval enthousiast over het nieuwe initiatiefwetsvoorstel. Uit een recente eigen peiling is gebleken dat een ruime meerderheid van de aanstaande echtgenoten de bezittingen die zij voor hun huwelijk hebben opgebouwd niet willen delen bij een scheiding. Driekwart van de partners wil niet opdraaien voor de schuld van de ander bij een scheiding.

Lees hier meer over het verdelen van een huis bij de echtscheiding

 

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag