Italiaanse vrouwen mogen scheiden van ‘moederskindje’

In Nederland kunnen we het haast niet voorstellen, maar in Italië zijn mannen op oudere leeftijd vaak nog steeds erg afhankelijk van hun moeder. Wanneer de zoon na een huwelijk met een vrouw een te hechte band met zijn ‘mammoni’ houdt, kan en mag dit een reden voor de vrouw zijn om te scheiden. In Italië ligt scheiden nog wat gevoeliger dan in Nederland. Daarom was het in eerste instantie lastig om om deze reden te scheiden. De Italiaanse Hoge Raad heeft dit afgelopen september echter toch beslist.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Bekend fenomeen

Italiaanse mannen lijken misschien stoer, maar als het er op aankomt zijn het meestal nog echte moederskindjes. Normaal gesproken is dat helemaal niet zo’n groot probleem, maar voor vrouwen zijn deze schoonmoeders vaak wel erg vervelend. De schoonmoeders hebben er namelijk vaak een handje van om zich met alles te bemoeien wat hun zoon doet. Dat betekent dus ook dat ze zich bemoeien met alle beslissingen die hij neemt wat betreft het huwelijk met zijn vrouw. Het is niet heel gek dat mannen zo’n goede band hebben met hun moeders. De familiebanden in Italië zijn sowieso een stuk sterker en beter dan de familiebanden in ons eigen land. Één van de grootste redenen hiervoor kan zijn dat mannen gemiddeld langer thuis blijven wonen en voor hun familie blijven zorgen. In Italië ligt de werkloosheid hoger dan in Nederland, dus als ze geen baan kunnen krijgen blijven ze thuis om voor hun ouders te zorgen.

Mammismo

In het ergste geval, waar rechters dus over moeten beslissen, leidt de diepe band met hun moeders tot seksuele problemen en tot een niet-werkende relatie met hun vrouw. Maar wanneer merk je dat je met een moederskindje getrouwd bent? Hoe weet je dat je man leidt aan ‘mammismo’, een ernstige vorm van moederliefde? Wanneer voor elke beslissing de mening van de moeder moet worden gevraagd, is dat volgens de Italiaanse gerechtelijke vicaris Paolo Rigon reden genoeg om te mogen en te kunnen scheiden van je man. Toch gaat scheiden in Italië niet zo gemakkelijk als in Nederland. Er gaan vaak jaren overheen voordat een scheiding helemaal voldaan is. Er heerst nog steeds een beetje een taboe op scheiden. Na de scheiding zal het lastig worden voor beiden om een partner te vinden, de kerk zal zich er mee bemoeien en de consequenties voor eventuele kinderen zullen veranderen. Je moet je dus afvragen wat beter is: een Italiaanse scheiding of verder leven met een moederskindje.

Foto credit: Dennis Jarvis. Creative Commons licentie.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag