Je huis verkopen bij een echtscheiding?

Je hebt samen een huis gekocht, daarna zijn jullie wellicht getrouwd of hebben een samenlevingscontract getekend, zodat de rechten en plichten voor het huis evenredig zijn verdeeld. Maar wat gebeurt er met de hypotheek en het huis als jullie gaan scheiden?

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Keuze: verkoop je het huis of blijft er iemand wonen?

Jullie kunnen ervoor kiezen om het huis te verkopen, de schulden af te betalen en wat er overblijft te verdelen. Maar je kunt ook kijken of het mogelijk is dat één van jullie in het huis blijft wonen. Vooral als je kinderen hebt is het voor hen fijn als er niet al te veel veranderd. Want scheiden en verhuizen, dat is beide nogal stressvol.

Wie krijgt het huis?

De grote vraag is dan natuurlijk: wie krijgt het huis? Woningbezit kan een grote inzet zijn voor de scheiding. Maak er geen principekwestie van, maar kies wijs. Degene die de hypotheek het beste kan betalen, is misschien ook wel de wijste keuze om in het huis te blijven wonen, waarbij de ander uitgekocht wordt. Of zorg voor een goede betaalregeling, zodat de kinderen in hun oude, vertrouwde huis kunnen blijven wonen. Ga met al je hypotheek en scheidingsvragen ook samen naar de bank – al dan niet met een bemiddelaar – zodat je samen weet waar je aan toe bent.

Op zoek naar een nieuw huis

Dan is het zaak om op zoek te gaan naar een nieuw huis. Je kunt bij de gemeente een urgentie verklaring krijgen, zodat je voorrang krijgt op een huurhuis. Kunnen jullie goed met elkaar overweg? Geef elkaar dan de ruimte binnen het oude huis, zodat de verhuizing soepel kan verlopen voor de ander. Bijvoorbeeld door tijdelijk op de logeerkamer te slapen. Zien jullie dit niet zitten, overweeg dan of degene die gaat verhuizen kan logeren bij vrienden of familie totdat hij of zij een nieuw onderkomen heeft gevonden.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag