Kind van de rekening

Wanneer een echtpaar gaat scheiden, zijn daar gegronde redenen voor. Een rechter zal alleen een huwelijk ontbinden als hij er zeker van is dat een relatie terdege ontwricht is. Als een paar  uit elkaar gaat, zijn er ook nog de kinderen waar rekening mee moet worden gehouden.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Het feit dat de ouders gaan scheiden moet aan de kinderen verteld worden. Hoe hun reactie zal zijn, is afhankelijk van hun  leeftijd en karakter. Boos, bang, verdriet zijn emoties die dan loskomen, soms nog extra versterkt als de aanzet tot de scheiding ook nog met een hoop ruzie gepaard is gegaan.

Laten we hopen dat ouders zo verstandig zijn om hun kinderen niet onnodig frustraties te laten beleven en hen niet het kind van de rekening laten worden. Leg het hun zo kalm en geduldig mogelijk uit. Zijn reacties heftig laat het dan een tijdje rusten en probeer het later opnieuw. Er zal vooral begrip moeten zijn voor het kind, hoe de reactie ook is.

De meeste kinderen reageren in eerste instantie boos en zijn heel verdrietig. Deze reacties kunnen lang aanhouden. Kinderen kunnen weerbarstig worden door veel te ruziën, uit te dagen en proberen over gestelde grenzen heen te gaan. Kinderen zullen bang zijn voor de toekomst omdat het leven wat ze tot nu toe gekend hebben, wegvalt. Was er voorheen veel ruzie tussen de ouders dan kunnen kinderen zich ook opgelucht voelen. Er verdwijnt immers een stuk spanning en er kan rust komen. Schuldgevoelens kunnen een rol spelen bij kinderen. Lag het niet aan hen dat de ouders uit elkaar willen. Probeer hen dus duidelijk te maken dat zij niet de oorzaak zijn, maar dat de problemen bij de ouders liggen. Zet hen ook niet aan om een keuze te maken wie dan wel de schuld zou moeten hebben van beide partijen. Bedenk vooral dat scheiden doet lijden vooral bij de kinderen.

Denk alvorens tot een echtscheidingsprocedure over te gaan eens aan een afkoelingsperiode. Ga nog eens goed na wat de oorzaken zijn die tot de wens tot echtscheiding hebben geleid. Zijn ze echt zo zwaarwegend en deze drastische stap te nemen? Kan counseling of relatiebemiddeling niet een oplossing bieden waarbij de positie van de kinderen en de negatieve gevolgen van een eventuele scheiding meegenomen worden? Zoek oplossingen die een echtscheiding kunnen voorkomen en geef het belang van de kinderen ook een kans!

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag