Mediation verplicht bij vechtscheidingen, aldus de PvdA

Vechtscheidingen zijn er nog altijd veel te veel. Als ouders uit elkaar gaan en de kinderen de dupe worden van de ruzies, de afstand en de afzondering van hun ouders worden ze beperkt in hun ontwikkeling. Om het leed dat vechtscheidingen veroorzaakt te verminderen wil de Partij van de Arbeid mediation verplichten als één van de ouders naar de rechter dreigt te stappen.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

De gevolgen van echtscheiding voor een kind

Een huwelijk, kinderen, een gezellig leven als gezin: er kan soms zomaar een einde aan komen als er een kink in de kabel komt. Kun je niet meer verder met je partner en besluiten jullie te scheiden, dan zijn de kinderen daar ook bij betrokken. Dat is jammer, maar het hoeft geen probleem te vormen. Dat gebeurt wel als je het als ouder niet eens kunt worden. Bijvoorbeeld over de omgangsregeling, over co-ouderschap, over het verdelen van de spullen of het bezit of over de opvoeding zelf. Soms kan een scheiding dan ontaarden in een vechtscheiding. Kinderen kunnen daar op schokkende manieren de dupe van worden. Problemen als eetstoornissen en depressie komen, blijkt uit onderzoek, veel vaker voor bij kinderen die te maken hebben gehad met een vechtscheiding van hun ouders.

Mediation om er toch uit te komen

De Partij van de Arbeid vindt dat kinderen nooit het slachtoffer mogen worden van een scheiding. Als ouders kun je ook van elkaar scheiden als geliefden, maar op één lijn blijven zitten als ouders van je kinderen. Om dat ook in lastige situaties vol te kunnen blijven houden kun je mediation inschakelen. Een mediator luistert naar beide partijen, analyseert de verstandhouding tussen de ouders en zorgt ervoor dat de scherpe kantjes van de situatie afgaan. In andere landen, zoals Groot-Brittanië en Noorwegen, heeft mediation al veel geholpen. Hoewel een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding, is het aantal scheidingen dat escaleert in een vechtscheiding daar met 50% afgenomen.

De rechter als laatste redmiddel

Mediation is een laatste stap om de vrede te bewaren, vooral voor de kinderen. Als hulp van een mediator bij het maken van afspraken, het creëren van een prettige omgangsvorm en het uitzetten van plannen niet helpt, dan is de gang naar de rechter onvermijdelijk. Volgens de Partij van de Arbeid zou een zogenoemde regierechter daarvoor bij uitstek geschikt zijn. Dit juridische uitgangspunt behoudt voldoende afstand ten opzichte van de ouders en heeft contact met specifieke instanties, zoals Jeugdzorg. Ook neemt hij of zij de mening van de kinderen (ouder dan 12 jaar) mee in zijn of haar oordeel. In veel gevallen zal deze stap niet nodig zijn, als mediation aangewend wordt. Zo kan er, op een positieve manier, een nieuwe omgangsvorm gevonden worden.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag