Omgaan met de partner van je ex

Na een scheiding krijgen de mensen na verloop van tijd weer een nieuwe relatie. Sommigen gunnen hun ex dat van harte, anderen hebben er moeite mee en kunnen het lastig accepteren. Hoe ga je als voormalig geliefde om met de nieuwe partner van je ex? En andersom: hoe stel je je als nieuwe liefde op tegenover de ex van je kersverse vriend of vriendin?

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

De ex van je nieuwe partner: openheid en vertrouwen

Onduidelijkheid en afgunst zijn factoren die een prille relatie veel schade kunnen toebrengen. Daarom is het belangrijk open te zijn, elkaar voldoende ruimte te geven en vertrouwen op te bouwen. Praat met je partner over zijn vorige relatie. Laat hem of haar vertellen wat hij of zij voor zijn ex voelt en welke plek deze vroegere liefde inneemt. Wees ook eerlijk over je eigen gevoelens en onzekerheden. Stel je niet achterdochtig en verwijtend maar juist open en geïnteresseerd op, zodat er ruimte is om alles openhartig te bespreken. Het kan zelfs een goed idee zijn om de ex van je nieuwe liefde te ontmoeten, zodat je weet wie hij of zij is en met eigen ogen kunt zien hoe ze met elkaar omgaan. Geef je partner de ruimte en verbied het contact niet. Dat getuigt van een gebrek aan vertrouwen en werkt benauwend, wat funest is voor je relatie. Wees allebei duidelijk en loyaal; daar wordt jullie band alleen maar sterker van.

De nieuwe liefde van je ex: acceptatie en duidelijkheid

Hebben je ex en jij geen kinderen, dan zul je zijn of haar nieuwe partner waarschijnlijk niet vaak tegenkomen. Zijn er wel kinderen, dan ligt het anders: door jullie kroost zijn jij en je ex onlosmakelijk met elkaar verbonden, waardoor zijn of haar nieuwe liefde automatisch een grote rol in je leven krijgt. Maak kennis met hem of haar en wees je ervan bewust dat jullie samen verantwoordelijk zijn voor de kinderen. Het ouderschapsplan is daarbij van groot belang, want hierin zijn alle afspraken vastgelegd. Is dit plan er niet, regel het dan alsnog om onduidelijkheden en wrevel te voorkomen. Uiteraard heeft de nieuwe partner van je ex invloed op het leven van je kinderen. Het is belangrijk één lijn te trekken en te zorgen voor een harmonieuze overgang van het ene naar het andere ouderlijk huis. Het is ook van belang dat ouders geen ruzie hebben en constructief met elkaar omgaan: pakt de nieuwe liefde van je ex de zaken net iets anders aan, accepteer dat dan (tenzij de kinderen daar schade van ondervinden). Laat de nieuwe partner zijn wie hij of zij is, gun je ex deze nieuwe relatie en uit negatieve gevoelens nooit aan je kinderen om loyaliteitsconflicten te voorkomen.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag