Onderhoudsplicht voor kinderen
Een aantal zaken rondom het scheiden wordt geregeld via de Nederlandse wet. Hierin staan een aantal punten die belangrijk zijn voor mensen die hebben besloten te gaan scheiden. Aan sommige regels moet je je houden, andere regels zijn er om je te helpen. In dit artikel lees je er meer over.
Onderhoudsplicht
In de wet staat bijvoorbeeld geschreven dat echtgenoten een zogenaamde ‘onderhoudsplicht’ hebben naar elkaar toe. Ook staat er dat ouders de taak hebben kinderen tot 21 jarige leeftijd te onderhouden. Tot slot is geregeld in Nederland dat ex-partners een plicht hebben wanneer de andere partner niet rond kan komen van het geld dat hij of zij verdient. Na een scheiding kan de rechter worden ingeschakeld, die bepaalt welk bedrag de alimentatieplichtige kan missen.
Kinderen krijgen voorrang
Een aantal andere dingen zijn ook bij wet geregeld. Zo is het zo dat per maart 2009 bepaald werd dat de onderhoudsverplichting met betrekking tot (minderjarige) kinderen, maar ook stiefkinderen, voorrang krijgt boven andere onderhoudsverplichtingen. Dit houdt in wezen in dat kinderen altijd voorrang krijgen. Boven alles! Soms blijkt het echter moeilijk te bepalen wanneer je te maken hebt met een zogenaamde ‘wettelijke onderhoudsverplichting’ of een ‘morele onderhoudsverplichting’.
Een voorbeeld
Een voorbeeld is als volgt. Twee ouders besluiten te scheiden. De kinderbijdrage die de vader aan de moeder betaalt, is al een tijdje hetzelfde gebleven. De moeder heeft ouderlijk gezag en zorgt voor de kinderen. Op een zeker moment geeft zij aan dat zij een hogere kinderbijdrage wenst – of zelfs nodig heeft – omdat zij de kinderen met dit bedrag niet kan onderhouden. De vader heeft inmiddels een nieuwe partner. Zij heeft al twee kinderen en vader zorgt tevens voor hen in zijn nieuwe huishouden. Vader geeft aan dat een hogere kinderbijdrage niet mogelijk is, omdat hij dan niet rond zou komen. De rechter geeft in dit geval het gelijk aan de moeder. Vader is namelijk verplicht zijn eigen kinderen te onderhouden en officieel niet, om de kinderen van zijn nieuwe vrouw te onderhouden.
In beroep
Het is mogelijk dat één van de ex-partners in hoger beroep gaat. Dit kan, wanneer één van twee – of beiden – niet eens zijn met de huidige of toekomstige situatie. Wanneer de vader van het bovenstaande voorbeeld in beroep gaat, omdat hij van mening is dat in deze situatie ‘bijzondere omstandigheden’ gelden, zal de rechter het beroep verwerpen. Deze houdt vast aan de eerdere uitspraak: zijn eerste kinderen gaan voor. De rechter doet dit, omdat de vader en moeder officieel – en onofficieel – verantwoordelijk zijn voor hun eigen kinderen en niet voor die van anderen. Daarnaast bestaat daar de morele verplichting om het eerst ontstane gezin te helpen indien nodig.
Over GratisScheiden
Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.