Niet alleen ouders scheiden: de kinderen ook!

Ouders staan er vaak niet (genoeg) bij stil dat een kind ook de pijn van een echtscheiding voelt. Hij of zij kan het niet zo goed uiten als zijn of haar ouders maar de pijn is wel degelijk aanwezig.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Waar krijgt een kind mee te maken?

De schok

Een kind van gescheiden ouders krijgt met allerlei zaken te maken waar het niet om gevraagd heeft. Om te beginnen de schok van het feit dat de ouders uit elkaar gaan en de angst en onzekerheid die daarmee gepaard gaan. “Houden ze niet meer van elkaar en misschien ook niet meer van mij?”.

Het gevecht

Ongewild en soms gewild laten ouders hun kind “meegenieten” van de strijd tussen twee volwassenen die niet meer met elkaar verder willen. Er zijn ruzies, verwijten over en weer en vaak wordt het kind gebruikt om de ander in een kwaad daglicht te stellen.

Het verlies

In de aanloop naar de echtscheiding en ook daarna is het kind, door omgangsregelingen en door de ouders via een ouderschapsplan gemaakte afspraken, vaak de weg kwijt. Het moet dan weer bij de ene en dan weer bij de andere ouder verblijven. Er worden op omgangsdagen uitstapjes georganiseerd met één van de ouders en ook grootouders worden op een andere manier betrokken bij het leven van het kind. Hierdoor ontstaat bij een kind een groot gevoel van verlies. Het veilige en vertrouwde “thuis”, waar beide ouders een rol speelden in het dagelijkse leven, is er niet meer.

Nieuwe partners

Veel volwassenen zullen na de echtscheiding een nieuwe relatie aangaan, of zijn door een nieuwe relatie in het echtscheidingsproces beland. Het is voor kinderen erg moeilijk om te begrijpen waarom er ineens een nieuw partner bij mama of papa is. Een partner die ze misschien niet mogen en die ineens, met nieuwe ideeën, normen, waarden en voorkeuren, een grote invloed op hun leven heeft.

Wat heeft een kind nodig tijdens en na de echtscheiding?

De behoeften van een kind zijn niet veel anders dan die van volwassenen. Ze hebben stabiliteit, liefde, aandacht, verzorging en een gevoel van geborgenheid en veiligheid nodig. Echter een kind is voor deze behoeften afhankelijk van de ouders en moet er ook ongevraagd op kunnen vertrouwen dat zijn of haar ouders in deze behoeften voorzien. Door een scheiding komt dit alles op losse schroeven te staan.

De blijvende gevolgen

Een kind kan door een echtscheiding blijvende emotionele schade oplopen en een verandering in karakter laten zien. Het kan terughoudender worden in het geven en aanvaarden van liefde. De liefde kan tenslotte zomaar ineens voorbij zijn… Het kind kan in latere relaties moeite hebben zich aan iemand te binden omdat het bang is nogmaals gekwetst te worden. Dit alles zorgt er voor dat een kind van gescheiden ouders een groter risico loopt om op latere leeftijd zelf in een echtscheiding verwikkeld te raken.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag