Parttime ouderschap: het kindperspectief

Een echtscheiding brengt in de meeste gevallen ook een verhuizing met zich mee. Soms in dezelfde buurt, of in dezelfde plaats, maar in sommige gevallen ook naar een andere stad. Voor kinderen is de stap groot, niet alleen omdat niet beide ouders meeverhuizen, maar omdat er vaak één ouder vertrekt. Er zijn een aantal tips om de overgang en de gewenning zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

De eerste keer

Wanneer de kinderen voor het eerst in het nieuwe huis komen, laat ze dan rustig wennen en kom niet met een druk gevuld programma. Een nieuw huis, een andere omgeving, nieuwe vriendjes en niet beide ouders present zijn vaak al indrukwekkend genoeg. Geef de kinderen voldoende tijd om hieraan te wennen en hun draai te vinden in deze nieuwe omgeving.

Maak ze deelgenoot

Het nieuwe huis is vaak nog best kil en kaal en heeft nog geen ’thuis’ gevoel. Kinderen kunnen een goede bondgenoot zijn bij de (detaillistische) inrichting van een nieuw huis en uiteraard hun slaap- of speelkamer. Neem ze mee naar een woonwinkel en laat ze zelf spulletjes uitzoeken voor het nieuwe huis.

Koop dubbel

Vooral kleine kinderen kunnen de behoefte hebben aan precies hetzelfde dekbed of nachtlampje als thuis. Werk ze hierin niet tegen: het kind probeert een thuisgevoel te creëren en dit item staat voor ’thuis’. In vele gevallen is het ook praktisch om van spullen in elk huis wat op voorraad te hebben, zodat de kinderen niet elke keer met koffers vol ‘verhuizen’. Het is een investering maar draagt zeker bij aan het gevoel van thuis voor het kind op de nieuwe plek.

Structuur

Voor kinderen, maar voor het overzicht ook voor ouders, is structuur erg belangrijk. Maak daarom een huisagenda of kalender waarop iedereen kan zien wanneer er wat gaat gebeuren. Op een dergelijke kalender kan duidelijk aangegeven worden wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Kinderen leren hiermee ook het besef van tijd.

De digitaal onderlegde ouder kan op internet een agenda creëren welke voor beide ouders inzichtelijk is. Sportaangelegenheden, ouderavonden en kinderfeestjes kunnen hierin worden vastgelegd.

Lees hier meer over kinderen en een scheiding

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag