Rechtbank registreert tijdstip van verzoek tot ontbinding huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Per 1 september 2013 wordt het tijdstip waarop de rechtbank het verzoek tot een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap registreert belangrijk.  Vanaf dat tijdstip geldt de gemeenschap van goederen niet meer.  Het verzoek kan door een van de partners ingediend worden,  een gezamenlijk verzoek daarvoor is niet nodig.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Dit is slechts een aanscherping van de nieuwe regeling van 1 januari 2012.

Tot en met 31 december 2011 bleef het gemeenschappelijk bezit van goederen doorgaan totdat de rechtbank tot haar uitspraak kwam.  De tijd tussen verzoek en uitspraak kan soms oplopen tot een jaar. In die  periode waren alle schulden aangegaan door een van de (ex)partners nadat het verzoek om ontbinding van de relatie was ingediend, nog altijd te verhalen op de andere (ex)partner. Ook konden aangeschafte goederen als gemeenschappelijk bezit beschouwd worden. Dat had consequenties voor bijvoorbeeld het aanschaffen van nieuwe woningen door partners.  Let wel: het gaat hier over schulden en vermogen opgebouwd NA het verzoek om echtscheiding, en voor de uitspraak van de rechtbank.

Sinds 1 januari 2012 vervalt de gemeenschap van goederen per datum van indiening van het verzoekschrift bij de rechtbank. M.i.v. 1 september vervalt het op het moment van indiening. Dan kunt u nadat het verzoek is ingediend uw volgende stappen zelfstandig uitvoeren. Let wel: een schuldeiser kan een schuld, die aangegaan is door  een partner vóór het verzoek, nog altijd verhalen bij de andere partner, nadat het verzoek is ingediend. Maar dan alleen op het vermogen dat is meegekregen uit de boedelscheiding.

Sinds 1 januari 2012 kunt u ook bij de notaris de voorwaarden van uw huwelijk aanpassen zonder dat toestemming van de rechtbank nodig is. U kunt dus bij de notaris het ‘in gemeenschap van goederen’ laten omzetten naar huwelijkse voorwaarden, ook als dit niets met een geplande echtscheiding te maken heeft. Ook de bestaande huwelijkse voorwaarden kunt zonder toestemming van de rechtbank bij de notaris laten aanpassen.

De regels rond (echt)scheiding zijn complex en aan verandering onderhevig. Dat kan leiden tot onaangename verrassingen, hoe onbedoeld deze ook mogen zijn. Kies daarom samen met uw (ex)partner  voor begeleiding door een expert.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag