Samen scheiden: laat de kinderen niet lijden

Jaarlijks zijn er 70.000 kinderen die hun ouders uit elkaar zien gaan. De ene scheiding verloopt soepel en deze kinderen blijven vrolijk van het leven genieten. Maar 10 procent van alle scheidingen eindigen in een vechtscheiding die zelfs tot lang nadat de daadwerkelijke scheiding een feit is, gaande blijft. De emoties lopen hierbij zo hoog op dat de kinderen er zeer onder te lijden hebben. Ook op school. Want de vechtscheiding gaat overal mee naar toe: ook ouderavonden.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

10 minuten (scheidings)gevecht

Veel leraren merken het met de 10 minuten gesprekken op school dat er nog veel oud zeer heerst tussen ouders. Een gesprek over het functioneren van het kind loopt vaak uit tot een verwijtenkanonnade tussen beide ouders. Hierdoor kan een ontwikkelplan niet worden opgezet en is het kind wederom de dupe van de vechtscheiding. Het schoolwerk lijdt er vaak aanzienlijk onder. Maar ook schooluitvoeringen en een simpel iets als ophalen van school kan veel spanningen opleveren. Ook wanneer er ineens stiefouders bij komen kijken.

Protocollen echtscheiding voor basisscholen

Er zijn verschillende protocollen opgesteld voor basisscholen en leraren waarbij men om leert gaan met gescheiden ouders. Maar in de praktijk blijkt dat deze niet altijd werken. Zo hoort de leraar aan te geven bij de vader of moeder dat de ander een nieuwe partner mee brengt naar het 10 minuten gesprek – een gesprek waar stiefouders eigenlijk niet bij aanwezig hoeven zijn. Er zijn ook protocollen voor uitvoeringen en het ophalen van de kinderen op school. Toch zijn niet veel ouders op de hoogte van de verwachtingen van school. Met alle gevolgen van dien.

Scheiden: uit de taboe

Op scheiden rust vaak een taboe, en dat terwijl heel veel mensen om verschillende redenen uit elkaar gaan. Kinderen vinden het moeilijk om over te praten, helemaal wanneer ze in een vechtscheiding zijn belandt. Daarnaast is het lastig voor basisscholen om hulp te bieden. Daarom vragen echtscheidingsadvocaten en de Jeugdzorg aan leraren om de scheiding uit de taboesfeer te halen en te helpen om de ouders het juiste pad te wijzen naar hulp bij de vechtscheiding, zodat het kind niet aan de pan blijft hangen. Zo zouden leraren contact op moeten kunnen nemen met een centrum voor jeugdzorg of gespecialiseerde mediators.

Pilot: Kinderen bij scheiding uit de knel

In Aalsmeer is het Familiecentrum begonnen met een pilot genaamd Kinderen uit de knel. Dit programma moet kinderen en hun ouders die zich in een vechtscheiding bevinden helpen om het kind niet te vergeten. Tijdens dit programma krijgen de gescheiden ouders handvatten om beter met elkaar te communiceren. Hierdoor zullen de spanningen in huis, maar ook op school of bij het zwembad, aanzienlijk verminderen en zal het kind zich lekkerder in zijn of haar vel voelen. Kinderen moeten weer centraal worden gesteld en dat kan alleen wanneer iedereen meewerkt in dit programma. De pilot wordt uitgevoerd op het Familiecentrum in Aalsmeer met zes gezinnen. Er komen twee groepen: een met ouders en een met kinderen. Beide groepen worden begeleid door gespecialiseerde therapeuten met een brede en jarenlange ervaring met ouders en kinderen.
Wanneer deze pilot zijn vruchten afwerpt, dan zal dit zeker over meerdere centra en gemeentes worden uitgespreid.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag