Scheiden is voor kinderen lijden

Niet in alle gevallen is scheiden, lijden, maar toch. Voor het kind is de situatie alsbehalve vrolijk. Het oude vertrouwde wereldje valt plots uit elkaar. Ouders moeten dit beseffen en hun kind vooral goed voorbereiden op wat er komen gaat. Vergeet dus het welzijn van je kind niet uit als er besloten wordt om te scheiden.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Besef als ouders dat bij een scheiding de basis van het kind wordt aangetast: veiligheid, vertrouwen, hechting, met andere woorden de hele bodem voor de verdere ontwikkeling van het kind. Soms heeft een kind het zien aankomen in situaties waar er vooraf veel ruzie en soms zelf geweld aan de scheiding vooraf ging, maar vaak haat het toch om stille scheidingen. Men gaat netjes uit elkaar en dit kan voor een kind onverwacht zijn. De wereld stort in en een goede opvang en voorbereiding naar de scheiding is dan zeker nodig. Hoe de verhoudingen voor en tijdens een scheiding liggen maakt eigenlijk niet uit, het is de beleving voor het kind wat belangrijk is. Besef als ouders wel dat er voldoende aandacht voor het kind moet zijn, Maar aannemen dat het vanzelf wel goed komt is niet de juiste weg.

Het is heel belangrijk om, zelfs aan kleuters en lagereschoolkinderen heel precies duidelijk te maken wat er aan het gebeuren is. Elk kind heeft hier recht op. Een open dialoog is een goede aanpak. Vertel wat er gebeurt, wat je als ouder voelt. Door zelf open te zijn, zul je er ook veel beter achter komen wat er leeft bij je kind.

Kinderen kunnen zeer verschillend reageren op een scheiding. Soms komt een reactie pas jaren later. Pubers die drie tot vijf jaar na de scheiding plots signaalgedrag vertonen zoals woedeaanvallen, in hun schulp kruipen, krassen in de armen. Er kan veel tijd verlopen tussen de scheiding en het volle besef van het feit dat de ouders niet meer samen zullen komen.

Zorg er hoe dan ook voor dat een kind altijd terecht kan bij beide ouders na de scheiding. Zorg voor een goede taakverdeling en neem het van elkaar over als dat nodig is. Laat het kind merken dat ondanks de scheiding beide ouders er nog voor hem zijn. Dat geeft steun.

Lees hier meer over kinderen en een echtscheiding

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag