Scheiden: wie krijgt de auto en de schadevrije jaren?

De autoverzekering is verbonden aan de auto en staat vaak op één naam: die van de verzekerde. Maar wanneer je een nieuwe auto koopt, dan zet je de verzekering (inclusief je opgebouwde schadevrije jaren) gemakkelijk over naar het nieuwe kenteken. Hiermee kun je eigenlijk concluderen dat een autoverzekering – hoewel verbonden aan een auto – vooral persoonsgebonden is. Deze persoon staat op de verzekeringspolis.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Bij een scheiding is het dus belangrijk om te weten op wiens naam de autoverzekering staat. Als je netjes rijdt en geen ongelukken krijgt of veroorzaakt, dan bouw je de zogeheten schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe meer korting je krijgt op de verzekeringspremie.

Let wel: de schadevrije jaren staan op naam van de verzekerde, zelfs al rijdt je partner meer of evenveel in de auto. Overigens is het overzetten van de verzekering op een andere naam altijd zo geregeld.

Snel, makkelijk en met een speciaal oog voor uw privacy. Ontdek of u in aanmerking komt voor een gratis scheiding.

Wie krijgt de autoverzekering?

Tijdens de scheiding krijg je te maken met het verdelen van de spullen, dus ook de auto. Nu kun je voor de auto natuurlijk een nieuwe verzekering aanvragen wanneer je partner de autoverzekering op zijn of haar naam heeft staan en deze niet wilt opgeven. Degene zonder verzekering moet dan bij het afsluiten van een nieuwe verzekering weer helemaal op nul beginnen wat schadevrije jaren betreft.

En dat betekent een hoge verzekeringspremie. Dit kan een dilemma zijn voor beide partners. Gelukkig zijn er tussenwegen te vinden. Raadpleeg ook altijd je verzekeringsmaatschappij om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Afstandsverklaring: doe afstand van de schadevrije jaren

Stel jij krijgt de auto, maar je partner heeft de autoverzekering op naam staan. Dan kan je partner via een afstandsverklaring afstand doen van de opgebouwde schadevrije jaren. Dit kan ook van ouder op kind. Door de afstandsverklaring te tekenen worden de schadevrije jaren dus overgedragen op een andere naam.

Eerlijk verdelen van schadevrije jaren

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden ook de mogelijkheid om een nieuwe verzekering op te stellen. Hierbij geven zij een verklaring af waarbij ieder een deel van de schadevrije jaren krijgt. Dit betekent wel dat de premie iets omhoog gaat, maar je ex-partner hoeft niet met nul schadevrije jaren te beginnen. De verklaring kun je gebruiken om bij het kopen van een nieuwe auto een autoverzekering af te sluiten inclusief de opgebouwde vrije jaren.

Zet de auto op naam

Wanneer jij of je partner de auto krijgt, is het verstandig om de auto op de naam van de bezitter te registreren. Doe dit zo snel mogelijk, want dan is voor de Rijksdienst voor het Wegverkeer de auto ook echt van jou of je partner. Mocht er namelijk iets gebeuren (een ongeluk of verkeersovertreding) dan wordt de aansprakelijkheid bij de juiste persoon neer gelegd.

Goed advies

De verzekeringsmaatschappij waarbij je verzekerd bent, kan je alles vertellen over de mogelijkheden van het delen van schadevrije jaren binnen je polis. Ook staan zij graag voor je klaar met een goed advies rondom scheiden en je verzekeringen. Kom je er bij de verzekeringsmaatschappij niet uit of vind je het lastig om de verdeling te bepalen, dan kun je hiervoor ook de hulp van je mediator inschakelen.

Veelgestelde vragen

Wij zijn het samen niet eens. Kunnen wij toch bij jullie scheiden?
Nee, uw echtscheiding bij GratisScheiden is alleen mogelijk als jullie het samen min of meer eens zijn over de regelingen die jullie voor ogen hebben.

Waar is jullie hoofdkantoor?
Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten in alle provincies van Nederland. Onze medewerkers zijn betrokken, gemotiveerd en wij gaan altijd voor uw zaak. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Geertruidenberg (Noord-Brabant).

Hoe lang duurt het aanvragen van een scheiding?
Als alle gegevens compleet zijn dienen wij uw volledige aanvraag direct in bij de rechtbank. De rechtbank doet er hierna gemiddeld 3-6 weken over om een echtscheiding te verwerken.  Als er kinderen zijn ouder dan 12 jaar komen hier 2 tot 4 weken bij.

Waarom is een echtscheiding gratis voor mensen met een lager inkomen?
Dankzij door de overheid gefinancierde rechtshulp verzorgen wij onze all-in dienstverlening gratis.

Zijn mijn persoonlijke gegevens veilig?
Ja, uw persoonlijke gegevens worden versleuteld verstuurd over een beveiligde versleutelde verbinding. Uw persoonlijke gegevens zijn hierdoor veilig.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag