Scheiden zonder rechter en de nadelen

Een scheiding heeft soms heel wat voeten in aarde. Want zodra jullie besluiten om uit elkaar te gaan, is er een advocaat nodig. Deze dient een echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank omhet officieel te maken. Maar niet te vergeten: de advocaat is vaak behoorlijk duur. Mogelijk gaat die procedure al vanaf 2015 veranderen en kunnen stellen scheiden zonder advocaat en zonder tussenkomst van de rechter.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Voor wie is deze scheidingsregeling?

Het nieuwe wetsvoorstel van het kabinet is er op gericht om scheiden gemakkelijker en goedkoper te maken. Dat komt omdat de scheidingsprocedure dan via een andere route verloopt. Zo komt er geen advocaat of rechter meer aan te pas, maar wordt alles geregeld door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Toch kan niet iedereen hier gebruik van maken. Voorwaarde is namelijk wel dat er geen minderjarige kinderen in het spel zijn. Daarnaast is het essentieel dat beide partners het over alle beslissingen eens zijn. Voldoen jullie niet aan deze eisen dan blijven de huidige regels van kracht.

De nieuwe procedure

Om vanaf 2015 een echtscheidingsprocedure te starten, dien je een verzoek in bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze controleert in eerste instantie of je voldoet aan de voorwaarden. Tevens gaat deze een persoonlijk gesprek met jullie aan. Tijdens deze afspraak wordt de identiteit vastgesteld en moet duidelijk worden of beide partners het inderdaad eens zijn zodat de scheiding kan worden uitgesproken. Vanaf het moment dat je een verzoek indient, duurt het minimaal veertien dagen voor er een definitieve uitspraak komt en de scheiding wordt ingeschreven bij het register.

Nadelen van deze manier van scheiden

De nieuwe regeling klinkt ideaal voor wie in harmonie wil gaan scheiden. Geen dure advocaten meer en geen ellenlange gang naar de rechter waardoor de procedure veel langer duurt dan je wilt. Maar er kleven ook nadelen aan deze manier van scheiden. Uit de akte die de ambtenaar van de burgerlijke stand opmaakt, kun je namelijk geen rechten ontlenen. Dus ontstaan er gaandeweg toch problemen of onenigheden dan moet je alsnog naar de rechter. Daarmee gaat meteen de tijdswinst verloren. De vraag is ook nog of een scheiding zonder rechter wel volledig wordt erkend in het buitenland. Zeker in niet-EU landen kan dat soms een probleem opleveren. Maar veel koppels zal dit allemaal niet deren. Want deze nieuwe regeling maakt scheiden een stuk eenvoudiger.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag