Scheiding en nabestaandenpensioen

Het nabestaandenpensioen ook wel partnerpensioen komt tot uitkering als de deelnemer aan de pensioenregeling komt te overlijden voordat het ouderdomspensioen ingaat.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Wanneer iemand gescheiden is, heeft hij/zij nog steeds recht op het opgebouwde nabestaandenpensioen opgebouwd tijdens de huwelijkse periode. Het nabestaandenpensioen wordt na scheiding bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Het deel van het pensioen dat na scheiding wordt opgebouwd, komt de ex-partner niet meer toe. Het recht op bijzonder nabestaandenpensioen ontstaat dus na een echtscheiding of einde van een geregistreerd partnerschap.

Bij een scheiding van tafel en bed ligt dit anders. Bij een scheiding van tafel en bed is men nog officieel getrouwd. Overlijdt een van de partners dan krijgt de ander een nabestaandenpensioen. Pas na ontbinding van een huwelijk na scheiding van tafel en bed wordt het nabestaandenpensioen omgezet in een bijzonder nabestaandenpensioen.

Treedt een ex-partner opnieuw in het huwelijk dan heeft de ex-partner nog steeds recht op bijzonder nabestaandenpensioen. De nieuwe relatie krijgt een nabestaandenpensioen opgebouwd van de ingang van de huwelijksdatum.

De hoogte van het bijzonder nabestaandenpensioen dat bij overlijden van een ex-partner wordt uitgekeerd, is meestal 70% procent van het ouderdomspensioen. De duur is van de uitkering is levenslang, dus tot het moment dat u zelf overlijdt.

Men kan altijd afwijken van de wettelijke regeling over het nabestaandenpensioen. Afspraken hierover kunnen rechtsgeldig worden gemaakt door middel van een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst bij (echt)scheiding.

En dan nog dit: een nabestaandenpensioen op risicobasis keert alleen uit bij overlijden tijdens het huwelijk. Bij ontslag, pensioen en echtscheiding vervalt de aanspraak op het nabestaandenpensioen op risicobasis.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag