Twaalf jaar alimentatie betalen door fout echtscheidingsadvocaat
Bij Gratisscheiden.nl hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Wij werken zowel met mediators als met advocaten die goed met elkaar en met u communiceren en de regels volgen. Maar het kan soms ook goed fout gaan…
Goed contact tussen mediator, echtscheidingsadvocaat en cliënten van essentieel belang
Sjaak en Corrie * gaan scheiden na een huwelijk van bijna 20 jaar. Door de coronacrisis zijn ze tot de conclusie gekomen dat ze uit elkaar zijn gegroeid en dat ze niet meer op dezelfde golflengte zitten.
Er is geen sprake van ruzie of andere kwaad bloed, daarom besluiten ze om de scheiding te laten regelen door een mediator. Samen met een mediator hebben ze een echtscheidingsconvenant opgesteld. De mediator vraagt daarna aan een echtscheidingsadvocaat om het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank in te dienen.
De advocaat laat weten dat zijn werkzaamheden alleen zouden bestaan uit het aanvragen van de echtscheiding. Er heeft geen persoonlijk contact plaatsgevonden tussen de aanstaande ex-partners en de advocaat.
Alle stukken zijn ingediend en het blijkt dat Sjaak 12 jaar alimentatie moet betalen aan zijn ex-partner, maar dat wist hij niet van tevoren.
Hoe kan dat gebeuren, vraagt u zich af?
Klacht indienen bij de tuchtrechter
Sjaak dient op zijn beurt een klacht in bij de tuchtrechter. Zijn klacht was dat de advocaat hen niet goed begeleid heeft en dat hij geen persoonlijk contact met hen heeft gehad. Daarnaast heeft hij niet gecontroleerd of ze het door de mediator opgestelde document wel goed begrepen.
De advocaat ging ervan uit dat de inhoud van het echtscheidingsdocument klopte, omdat de mediator Mfn-gecrediteerd is.
Wie is wanneer verantwoordelijk?
Wanneer u samen met een mediator een echtscheidingsconvenant opstelt, moet deze door een advocaat worden ingediend bij de rechtbank.
Het is verantwoordelijkheid van de advocaat om de inhoud van het convenant, het echtscheidingsdocument, te toetsen bij beide partijen. Hij of zij moet erop toezien dat de beide partners het document gelezen hebben en begrijpen, ook wanneer één van de twee met minder genoegen neemt dan waarop hij recht. Dat moet namelijk een bewuste keuze zijn.
Deze verplichting heeft de advocaat ook als hij of zij het document niet zelf heeft opgesteld. De advocaat heeft namelijk de verantwoordelijkheid voor de inhoud van de stukken die bij de rechtbank worden ingediend.
De tuchtrechter geeft aan dat de klacht gegrond is en hij noemt het verwijtbaar dat de advocaat de inhoud van het convenant niet met de cliënten heeft besproken.
Eenvoudig en betrouwbaar scheiden
Om dit soort fouten te voorkomen, werkt Gratis Scheiden altijd met vaste echtscheidingsadvocaten die alles met u doorspreken. Zo komt u niet, net zoals Sjaak, voor verrassingen te staan.
Benieuwd of u in aanmerking komt voor gratis scheiden?
* Sjaak en Corrie zijn een fictief echtpaar.
Over GratisScheiden
Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.