Vechtscheiding, denk aan de kinderen
Er zijn heel veel redenen waarom je zou kunnen scheiden. Wat de reden vaak ook is, tijdens het uit elkaar gaan kunnen de gemoederen hoog oplopen, omdat er heel veel emoties, zoals boosheid en verdriet bij komen kijken. Wanneer er kinderen in het spel zijn, is het beter om veel van deze gevoelens binnen te houden. Want hoewel niemand wil dat kinderen de dupe worden van een scheiding, ervaart toch een derde van de kinderen een echtscheiding als een vechtscheiding.
Heftige verhalen
Dit blijkt uit een onderzoek onder maar liefst 600 jongeren van gescheiden ouders, gehouden door het EenVandaag Jongerenpanel. Dit onderzoek – vorig jaar gehouden – leverde vele heftige en zeer verdrietige verhalen op. Zo namen veel ouders de term vechtscheiding nogal letterlijk en werden veel kinderen de dupe van deze ruzies. Uit het onderzoek bleek dat 35% van de kinderen betrokken werden bij de ruzies. Bijvoorbeeld als doorgeefluik (43%) of als klankbord bij scheldpartijen (48%). Het meest vreemde is wellicht dat 74% van de 4500 ondervraagde ouders aangaf dat hun kinderen onnodig hebben geleden onder de scheiding.
Conclusies van de Kinderombudsman
Ook de Kinderombudsman kwam tot deze conclusies na een eigen grootschalig onderzoek. Deze conclusies zijn samengevoegd in een adviesrapport bij echtscheiding. Hij geeft aan dat een vechtscheiding kan worden voorkomen door verplichte mediation tussen de ouders tijdens de scheiding. Ook zouden in zijn ogen kinderen veel beter beschermd moeten worden tijdens een scheiding. Bijvoorbeeld door de hele scheidingsprocedure bij dezelfde rechter af te handelen. Zo kan de rechter het vertrouwen van het kind winnen en meer in het belang van het kind handelen. Een speciale curator kan ook deze taak op zich nemen. Het adviesrapport is inmiddels in behandeling genomen.
Vermijd een vechtscheiding
Hoewel een scheiding gepaard gaat met heel veel emoties en vooral verdriet en boosheid, is het belangrijk om het belang van het kind niet uit het oog te verliezen. Praat met je kinderen over de scheiding, wees eerlijk over wat er gaat gebeuren en vooral wat er gaat veranderen. Daarnaast is het beter om je kind niet te betrekken bij je ruzies. Als je samen werkt, zal de scheiding – wat voor een kind toch al een verdrietige periode is – soepeler en vooral minder traumatisch verlopen. Kom je er niet uit, zoek dan hulp van een mediator.
Over GratisScheiden
Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.