Percentage vechtscheidingen weer gestegen: dit is waarom

September 2018 – Inmiddels is een kwart van de echtscheidingen een vechtscheiding. In 2013 was dat nog maar 10%. Oud zeer en vreemdgaan zijn de voornaamste redenen waarom mensen in een vechtscheiding terecht komen. Daarna zijn het financiële problemen die het vaakst leiden tot een relationele breuk met ruzie.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Onderzoek

Dit blijkt uit een onderzoek dat Gecertificeerdemediators.nl publiceert naar aanleiding van de Dag van de Echtscheiding, die op 14 september viel. In het onderzoek gaven 293 mediators antwoord op de vraag hoe mensen in een vechtscheiding terecht komen. Gezamenlijk hebben de ondervraagde mediators in totaal zo’n 60,000 echtscheidingszaken behandeld.

Stijging

Eerder bleek al uit onderzoek van TNS NIPO dat tussen 2013 en 2015 het percentage vechtscheidingen van 10 naar 20 procent is geklommen. Tussen 2015 en 2018 blijkt dat dus verder te zijn opgelopen tot 24%. De stijging neemt dus wat af in kracht, maar zet zich wel nog gestaag voort.

De oorzaken van vechtscheidingen

Mensen belanden om verschillende redenen in een vechtscheiding. De ondervraagde ervaringsdeskundigen zien in hun praktijk vijf redenen het vaakste terugkomen. In volgorde van meest frequent naar minder vaak zijn dit: onverwerkt oud zeer; man heeft een ander; vrouw heeft een ander; financiële problemen en de bemoeienis van de schoonfamilie.

Opvallend is daarnaast dat financiële problemen veel vaker als de reden van een vechtscheiding worden genoemd, dan als de reden van een echtscheiding. Het op orde hebben van de financiën blijkt zelfs de meest doorslaggevende factor te zijn bij het voorkomen dat een echtscheiding escaleert in een vechtscheiding.

Voor een overzicht van alle onderzoeksresultaten kunt u het onderzoek ‘vechtscheidingen 2018‘ raadplegen.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag