Gelukkig: er is niet altijd sprake van een vechtscheiding

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 40% van de Nederlandse huwelijken en geregistreerde partnerschappen strandt. Vaak verloopt dat in relatieve harmonie, soms mondt het uit in wederzijdse verwijten, negativiteit en moeilijk op te lossen conflicten. Helaas ligt in de media de nadruk op dat laatste, waardoor onterecht de indruk ontstaat dat vechtscheidingen aan de orde van de dag zijn.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Lastig stempel vechtscheiding

Tegenwoordig lijkt elke scheiding waarbij de rechter een besluit moet nemen een vechtscheiding te worden genoemd. Het zou goed zijn als we deze term zorgvuldiger en bewuster gaan gebruiken: alleen in situaties waarbij er inderdaad sprake van felle ruzie en moedwillige tegenwerking is. Het stempel bemoeilijkt namelijk het vaak toch al lastige proces rondom en na de scheiding.

Reputatieschade en extra spanning

De afwikkeling van een vechtscheiding is voor niemand makkelijk. En dat geldt nog eens extra voor bekende of vermogende Nederlanders. Alle hoogte- en dieptepunten in hun leven worden in de media breed uitgemeten. Wordt hun in werkelijkheid tamelijk soepel verlopende scheiding uit sensatielust als vechtscheiding voorgesteld, dan kan dat leiden tot reputatieschade en bijkomende spanningen tussen de partners, wat het proces nog eens extra moeilijk maakt.

Niet constructieve vechtscheiding

Maar wanneer is er wél sprake van een vechtscheiding? Er is pas sprake van een vechtscheiding spreken als de partners samen met beider advocaten hun geschilpunten niet op een constructieve en zakelijke manier weten op te lossen. Ofwel: als ze in ruzie blijven hangen, elkaar tegen blijven werken en niet met een toekomstgerichte blik aan een oplossing willen werken. Uiteraard spelen er allerlei emoties, maar een scheiding zal toch zodanig moeten worden afgewikkeld dat partners respect voor elkaar behouden en beide op een zo goed mogelijk manier verder kunnen.

Wederzijds respect

Komen partners er onderling niet uit, dan worden beslissingen aan de rechter overgelaten. Dat wil echter niet per definitie zeggen dat het om een vechtscheiding gaat. Het kan juist een verstandig besluit zijn en verdere onmin voorkomen, zeker als de twee partners zich laten bijstaan door een goede familierechtadvocaat. Deze draagt namelijk niet alleen zorg voor de juridische afwikkeling, maar houdt ook de vinger aan de pols op emotioneel vlak. Hij of zij probeert zijn of haar cliënt ervan te overtuigen dat de partner omwille van het proces en de toekomst met respect moet worden benaderd.

Rationeel, vlot en harmonieus

Zaken die bij vechtscheidingen vaak een rol spelen zijn onverwerkte gevoelens, zorg over de kinderen, alimentatie, wonen of werk, psychische stoornissen en vreemdgaan. Een goede familierechtadvocaat helpt deze punten rationeel te benaderen, zodat de scheiding niet een langdurige lijdensweg wordt en relatief vlot en harmonieus verloopt.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag