De verdeling van de erfenis bij een echtscheiding

Wanneer u een erfenis ontvangt en deze tijdens een echtscheiding moet verdelen zorgt dat voor extra spanning.  Het is een ongewenste situatie die u in Nederland kunt voorkomen door middel van huwelijkse voorwaarden of door een uitsluitingsclausule op te laten nemen in het testament van de erflater. Maar wat nu als u een erfenis uit het buitenland ontvangt, hoe werkt het dan?

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Zorg voor een uitsluitingsclausule bij een echtscheiding in het buitenland

Het huwelijksgemeenschap is iets typisch Nederlands en komt in het buitenland maar zelden voor. In het buitenland gaat de erfenis normaal gesproken direct naar de erfgenaam en krijgt de ander niets. Indien uw ouders afkomstig en woonachtig zijn in het buitenland, dan zullen zij waarschijnlijk geen uitsluitingsclausule hebben. In het geval dat u wel in Nederland woont dan valt u onder de Nederlandse voorwaarden. Het Nederlands recht beheerst dan uw huwelijksvermogensregime. Wanneer uw geen huwelijkse voorwaarden heeft dan zal u de erfenis met beiden moeten verdelen.

Neem kennis van de wetgeving omtrent een echtscheiding

Een buitenlandse erfenis behoort volgens de regels van Het Gerechtshof in Den Haag binnen de algehele gemeenschap van goederen. Indien er geen testament wordt opgemaakt bestaat er ook geen uitsluitingsclausule waardoor de erfenis binnen de huwelijksgemeenschap valt. Dat houdt dus in dat beiden recht hebben op de helft van de erfenis en niemand het alleen voor zich kan opeisen. Wie op de hoogte is van het Nederlandse huwelijksvermogensregime weet dus hoe het in elkaar zit en zal meer moeite krijgen om de erfenis voor zichzelf op te eisen.  Zorg altijd dat u goed op de hoogte bent van de wetgeving omtrent het scheidingsproces wat betreft buitenlandse erfenissen.

Situatie is allesbepalend

U kunt wel proberen om een proces aan te spannen waardoor er een mogelijkheid bestaat dat u uw gelijk kunt halen. Dit is echter sterk afhankelijk van de situatie waar u zich in bevindt. Zo zal er altijd gekeken worden naar welk recht van toepassing is en of u samen huwelijkse voorwaarden op papier heeft gezet. Ook wordt het testament van de erflater meegenomen in het proces. Al deze uitkomsten worden verzameld en bij elkaar gelegd waarbij gekeken wordt of de uitkomst gunstig uitvalt. Dit wordt gedaan aan de hand van uitkomsten bij het overlijden en de mogelijke gevolgen bij een echtscheiding. Lastige situaties bij een erfscheiding kunnen echter vaak worden voorkomen. Erflaters moeten ervoor zorgen tijdig een uitsluitingsclausule op te laten nemen in het testament. Vooral wanneer u ouders geboren en woonachtig zijn in het buitenland, dient u hierop te letten. Zo heeft u namelijk altijd de mogelijkheid om tijdig actie te ondernemen.

Een goede voorbereiding scheelt een hoop lasten en problemen voor later

Er komt een hoop kijken bij het regelen van een echtscheiding en zeker in het buitenland. Zorg altijd dat u de benodigde documentatie goed vastlegt wanneer u gaat trouwen, zodat u later problemen kunt voorkomen. Wat betreft de regeling van echtscheidingen en erfenissen is het handig om te zorgen dat u hier goed op voorbereid bent. Kijk dus goed wat er allemaal bij komt kijken, zodat u gezamenlijk een echtscheiding goed kunt afwikkelen.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag