Verdeling van huisraad bij een scheiding
Het klinkt allemaal zo eenvoudig als je leest hoe er op diverse echtscheidingssites advies gegeven wordt over de verdeling van de boedel. Dat het er van afhangt of je in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd en als je een samenlevingscontract hebt hoe het daar in staat vermeldt. Ja, tot zo ver was je zelf ook al gekomen. Nu het hoge woord gevallen is en jullie besloten hebben uit elkaar te gaan blijkt toch dat, met name tijdens het verdelen, er plotseling een hoop oud zeer naar boven komt die een normale communicatie enorm belemmert.
Verknochte goederen
Goederen die bij de wet niet verdeeld mogen worden noemen we ‘verknochte goederen’. Dit zijn bezittingen, maar ook schulden, die aan de betreffende partner verbonden zijn. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt behoren sieraden volgens de wet niet tot de verknochte goederen en vallen daardoor wel onder de onderling te verdelen boedel.
Om zo veel mogelijk complicaties te voorkomen maken jullie allebei, onafhankelijk van elkaar, een lijst met wat ieder hebben wilt. Om van te voren ruzie te ondervangen neem je bijvoorbeeld maar een paar pannen en de helft van de handdoeken. Groot huisraad is vaak zo verdeeld of in geldwaarde te vergoeden. Zit je later zelf zonder dekbedovertrekken, kurkentrekker, snoeischaar of een ander onbenullig lijkend attribuut kan je jezelf wel voor de kop slaan. Dergelijke dingen opnieuw aanschaffen kost een hoop geld en dat heb je misschien na de scheiding niet.
Jouw cd, mijn cd
Nadat jullie allebei je lijst naast elkaar hebben gelegd is er een groot gedeelte wat meteen al verdeeld is. Hoe groter dat gedeelte is hoe makkelijker de rest is. Huisraad wat uit een veelvoud van dingen bestaat heb jij op je lijst immers al door twee gedeeld. Je toekomstige ex kan hier nu weinig tegenin brengen. Het klinkt raar als je de knijpermand gaat verdelen, maar wie van jullie gaat er om nieuwe knijpers en opbergbakjes of een schroevendraaier? De verdeling van het geld of de betaling van de een aan de ander zal al een heet hangijzer zijn. Als je dan ook nog geld wil voor je wasknijpers…..
Onverbiddelijk maar eerlijk
Denk niet dat je kinderachtig bent als je vecht voor een paar onbelangrijk lijkende spullen. Veel mensen die, om niet nog meer ruzie te veroorzaken, het er maar bij laten en akkoord gaan met minder dan waar ze recht op hebben krijgen later spijt of voelen zich genept. Wees die laatste weken hard maar eerlijk. Kijk niet alleen naar de eettafel of een wasmachine, het zijn ook bij een scheiding de kleine dingen die het hem doen.
Over GratisScheiden
Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.