Vijf manieren om je scheiding te verwerken

Scheiden is heftig. Wanneer jij en je partner hebben besloten dat jullie niet meer in één bed willen slapen en ieder weer een eigen pad willen gaan bewandelen, ga je een proces in van verwerking en wellicht een hoop verdriet. Sommigen omschrijven het gevoel als pure ‘rouw’, wat dan ook niet zo vreemd is. Jullie hebben wellicht jarenlang lief en leed met elkaar gedeeld en dat houdt nu op. Een punt achter de relatie zetten is één ding. Maar hoe verwerk je de scheiding nu echt?

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Zoek afleiding

Een veel voorkomende tip en wellicht zelfs cliché. Maar daarmee niet minder waar. Zoek afleiding! Ga leuke dingen doen, plan een dag met vrienden of verwen jezelf met een dagje uit. Hebben jullie kinderen? Ga met hen iets leuks doen, want ook zij zullen kampen met verdriet en een moeilijk verwerkingsproces. Er moet tijd zijn voor tranen, maar probeer ook positief te blijven. Afleiding helpt liefdesverdriet in veel gevallen te verminderen.

Zoek elkaar niet op

Blijf elkaar niet (onnodig) opzoeken. Een scheiding verwerken is ontzettend heftig en niemand lijkt je ook maar te snappen, of je te kunnen helpen. Je ex-partner daarentegen lijkt met hetzelfde verdriet te zitten en weet wél precies hoe jij je voelt. Zoek elkaar toch niet op. Dat lijkt – en is – misschien heel erg moeilijk, maar wanneer je elkaar blijft opzoeken, kom je allebei niet tot rust en tijd tot verwerking. De wonden zijn vers – of misschien wat ouder – maar moeten zeker niet opnieuw worden opengehaald.

Opnieuw proberen?

Kijk uit met het fenomeen ‘opnieuw proberen’. Net als hierboven omschreven, is het niet altijd verstandig elkaar weer op te zoeken tijdens het verwerken van de scheiding. Door verdriet en eenzaamheid – en in sommige gevallen zelfs wanhoop – kan het verleidelijk zijn elkaar weer in de armen te sluiten. Troosten kan altijd. Maar pas op met de uitspraak: ‘kunnen we het niet gewoon weer proberen?’ In sommige gevallen gaat dit goed, maar vaker komt het voor dat de situatie toch weer escaleert. En dan moeten jullie opnieuw beginnen met verwerken.

Richt je op de toekomst

Oké, voor nu heb je waarschijnlijk helemáál geen behoefte om te denken aan de toekomst. Een nieuwe partner komt zéker niet in je op. Daar is het nog veel te vroeg voor! Je hoeft niet direct weer op jacht te gaan, maar probeer je wel te richten op wat nog allemaal komen gaat. In de positieve manier! Er is nog zoveel leuks te doen, je kunt nog zoveel leren, ontdekken en genieten. Voel je je nu verschrikkelijk slecht? Dan wordt de toekomst alleen maar beter.

Sus de woede

Probeer boosheid te sussen, mocht deze bestaan. Met woede los je niks op! Dit gaat zich altijd wreken. Laat wraakacties daarom achterwege en probeer je schouders op te halen voor dingen die de ander heeft gedaan of gezegd. In sommige gevallen gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar uiteindelijk beter voor beiden.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag