Wat als je ex-partner geen alimentatie betaalt?
Je ex-partner en jij zijn gescheiden. Een pijnlijke zaak, maar gelukkig heb je het financieel goed op kunnen lossen. Voor jezelf, en voor je kinderen. Maar wat als je partner ineens geen alimentatie meer betaalt? Uit onderzoek blijkt dat de betaling van kinderalimentatie sinds 2007 steeds vaker achterblijft. De meldingen van betalingsachterstand zijn met maar liefst vijftig procent gestegen!
Waar krijg je mee te maken als de betaling stopt?
Na een scheiding is het op orde krijgen van de financiën vaak een hele klus. Soms zijn er veel kosten ineens, omdat jij of je ex-partner moet verhuizen en een andere woning moet kopen of huren. Het kan dan heel veel verlichting geven als er een goede alimentatieregeling getroffen wordt. Daarmee wordt je inkomen aangevuld en kun je de vaste lasten en de behoeften van de kinderen goed financieren. Soms komt het voor dat een ex-partner plotseling stopt met betalen.
- Je kunt je vaste lasten niet meer betalen;
- Het levensonderhoud van jou of je kinderen komt in de knel;
- Er ontstaan betalingsachterstanden;
- En het belangrijkst: de verstandhouding verslechtert.
Financiële problemen kunnen enorm veel energie vragen en een grote last op het hele gezin leggen. Wat kun je hieraan doen?
Maatregelen als je ex-partner stopt met het betalen van alimentatie
Het komt vaak voor dat de indexering van alimentatie niet doorgevoerd wordt in de betalingen van een ex-partner. Wat deze indexering dit jaar precies inhoudt, kun je bekijken op de website van het Ministerie van Justitie. Mocht deze indexering bij jou ook niet doorgevoerd zijn, dan heb je het recht om dit met terugwerkende kracht te ontvangen. Naast het leggen van persoonlijk contact met je ex-partner en het uitleggen van de situatie zijn er in Nederland meer mogelijkheden om je ex-partner te bereiken. Je kunt de overheidsinstantie LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) benaderen, maar ook particuliere bedrijven zoals het NLAI (Nederlands Loket Alimentatie Inning). Hun diensten verschillen, maar de kern blijft hetzelfde. De bedrijven benaderen je ex-partner namens jou. Ze ondernemen achtereenvolgens de volgende acties:
- Er wordt een aanmaning verstuurd;
- Een deurwaarder kan desnoods langskomen en de situatie duidelijk uitleggen;
- Wordt er aan dit formeel bevel niet voldaan? Dan volgt beslaglegging.
Betaalt je ex-partner de alimentatie niet, dan is dat voor jou heel vervelend. Maar omdat er duidelijke afspraken gemaakt zijn over deze betaling, sta je volledig in je recht als je dit bedrag opeist. Het LBIO of bijvoorbeeld het NLAI kunnen je hierbij daarom goed van dienst zijn. In uiterste nood kan er beslag gelegd worden op het inkomen of de bankrekening van je ex-partner. Door deze hulp heb je de zekerheid dat je niet lang zonder geld komt te zitten.
Over GratisScheiden
Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.