Wat is mediation?

Mediation of conflictbemiddeling is een interventie van een bemiddelaar om twee of meer personen, partijen of groepen die een geschil hebben met elkaar in gesprek te brengen teneinde onderling tot een oplossing te komen. Bemiddeling is vooral nuttig als de communicatie verstoord is, als rechtstreekse onderhandeling tussen de partijen belemmerd wordt door een wederzijds gebrek aan vertrouwen, of als er sprake is van een escalatie. Het doel is een oplossing te vinden die voor beide partijen bevredigend is.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

In plaats van het inschakelen van een rechter om een probleem op te lossen kan men ook kiezen voor een mediation. Het is minder ingrijpend dan het middel van de rechtbank en kan tijd en geld besparen. Het doel van mediation is dat men zelf aan een oplossing werkt met behulp van een deskundige, de mediator.

De mediator is gespecialiseerd in het begeleiden van onderhandelingen. Een mediator werkt onafhankelijk en zoekt samen met beide geschilpartijen naar een oplossing.

Gaat men deelnemen aan een mediation dan is dit vrijwillig maar niet vrijblijvend. Afspraken die gemaakt worden, worden verwerkt in een overeenkomst. Men gaat er van uit dat er vertrouwelijk wordt omgegaan met alles wat er tijdens de mediation wordt besproken.

U begrijpt wel dat voor het zoeken naar oplossingen en afspraken maken voor een echtscheiding ook een mediator kan worden ingeschakeld.  Onder zijn leiding kunnen de partijen gaan werken aan het regelen van alle zaken die bij een scheiding komen kijken. De mediator helpt bij het maken van zakelijke afspraken en houdt tevens rekening met de gevoelens van beide partijen. Het voordeel van het inschakelen van een mediator is dat hij oplossing probeert te vinden waarin beide partijen zich kunnen vinden zonder dat er direct een winnaar of verliezer is. Beide partijen zullen het gevoel hebben dat ze gelijk geëindigd zijn. Wel zo fijn als u later nog regelmatig met elkaar te maken hebt. U bespaart ook financieel omdat een mediator goedkoper is dan de kosten van een tweede advocaat.

Een mediator moet aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Hij moet ingeschreven zijn in het register van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Hij zal zich ook moeten houden aan het reglement en de gedragsregels van dit instituut.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag