Zijn scheidingen seizoensgebonden?

Onderzoek van de Universiteit van Washington toont aan wat veel juristen, mediators en psychologen die bij scheidingen betrokken zijn al jaren in de praktijk zien: na de zomervakantie worden er aanzienlijk meer huwelijken en samenlevingscontracten verbroken.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Een echtscheiding komt niet uit de lucht vallen

Wanneer de zomervakantie aanbreekt denk je doorgaans niet gelijk aan scheiden of aan het verbreken van je relatie, zeker niet als je je bedenkt dat dit vaak juist de periode van ontspanning en het grote genieten zou moeten zijn. Lange zomeravonden, even helemaal niets, er even lekker tussenuit gaan en weer helemaal opladen. Toch komt het regelmatig voor dat juist op of kort na de vakantie de bom barst.

Een echtscheiding komt vaak niet uit de lucht vallen, meestal loopt één van de partners er al een tijd mee rond en tijdens de vakantie leef je zo intensief samen dat op bepaalde ergernissen een vergrootglas komt te liggen. Simpelweg omdat je dan ineens 24 uur per dag samen bent. Daar waar je in het dagelijkse leven je toevluchtsoord kan vinden in werk of andere bezigheden, ben je nu hele dagen op elkaar aangewezen.

Nog één laatste kans

Ook wordt een vakantie vaak gebruikt om het nog één kans te geven, om het nog één keer te proberen. Je houdt jezelf voor dat nou juist de vakantie een uitgelezen kans is om het nog één keer te proberen, juist omdat je denkt dat dit een periode is waarin je ontspannen en relaxt tegen bepaalde zaken aan kan kijken. In de praktijk pakt dit echter vaak minder goed uit omdat we toch vermoeid en gestrest op vakantie gaan. Vaak zit je nog half met je hoofd in het werk en vraag je jezelf de eerste paar dagen nog af of je alle werkzaamheden nou af had en of je bepaalde zaken wel goed overgedragen hebt aan die ene collega. Het duurt simpel wel vaak even voor we echt loskomen van onze dagelijkse bezigheden. En op die manier kunnen kleine onenigheden al snel uitlopen op vervelende ruzies.

Zoals gezegd loopt één van de partners er meestal al een tijd mee rond en het in gang zetten van een scheiding is dan vaak ook een grote en emotionele stap. Ook vanuit dat oogpunt wordt de vakantie vaak aangegrepen om er nog eens rustig over na te denken. Wil ik dit echt, weet ik het zeker? De vakantie wordt aangegrepen om de situatie nog één keer van alle kanten te belichten en de voors en tegens tegen elkaar af te wegen.

De cijfers spreken voor zich

Doordat de cijfers van zowel vóór als na de crisis meegenomen werden in dit onderzoek heeft men eenvoudig kunnen concluderen dat de hoedanigheid van de economie niet van invloed is op het aantal echtscheidingen dat aangevraagd is. Men onderzocht overigens 37 van de 39 gemeentes in de staat Washington en dat komt omdat het in de kleinere gemeentes Lincoln en Wahkiakum toegestaan is om een echtscheiding per post te laten verwerken, zonder tussenkomst van een rechtbank. Men was bang dat dit van invloed zou zijn op de onderzoeksresultaten; al bleek later bij onderzoek in Lincoln dat hetzelfde patroon zich voordeed, alleen in hogere aantallen. Overigens lieten de statistieken ook na de voorjaarsvakantie een flinke piek zien.

Ongeacht of de beslissing om een scheiding aan te vragen vóór, tijdens of na de vakantie valt het blijft vaak een moeilijk en pijnlijke beslissing. Daarbij geldt dat er een hoop komt kijken bij het regelen van een scheiding, laat u daarom altijd goed voorlichten en informeren over de kosten en de mogelijkheden. Bovenal geldt dat scheiden een erg kostbare zaak kan zijn, voor beide partijen, kijk daarom op onze website of u in aanmerking komt voor een gratis scheiding.

Over GratisScheiden

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten. Heeft u na aanleiding van dit artikel een vraag. Stel deze dan gerust.

Neem contact op

Binnen 1 minuut gratis scheiden aanvragen?

Start de aanvraag