Kinderen en scheiden

Een echtscheiding is voor niemand gemakkelijk. Hoewel kinderen vaak slechts een passieve rol spelen in het proces is het zeer belangrijk om ze op een natuurlijke manier erbij te betrekken.

Kinderen en scheiden

Een scheiding heeft een grote impact op kinderen. Bij ons vindt u alle benodigde informatie om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen voor uw kinderen.

Wilt u meer weten over birdnesting, co-ouderschap, kinderalimentatie, ouderlijk gezag aanvragen, of het opstellen van een ouderschapsplan? Wij bieden duidelijke uitleg en begeleiding.

Vind meer informatie over de specifieke onderwerpen voor gedetailleerde informatie en mogelijke ondersteuning van ons team.

Hoe gaan kinderen met een echtscheiding om?

Een goede afhandeling van het huwelijk waar de kinderen zo min mogelijk schade van ondervinden is de beste uitkomst voor alle partijen. Het scheidingspercentage in Nederland ligt relatief hoog. Het schommelt al jaren tussen de veertig en vijftig procent. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel kinderen ermee te maken krijgen.

De scheiding dwingt de ouders en de kinderen om zich aan te passen om de nieuwe situatie goed te doorstaan. Natuurlijk spelen er allerlei gecompliceerde gevoelens een rol, zeker als de ouders flinke ruzie maken – om welke reden dan ook.

Een groot deel van de kinderen beleeft de scheiding als een traumatische gebeurtenis. Afhankelijk van de leeftijd komen er vele gevoelens los die het kind vaak nog niet weet te plaatsen. Het is voor iedereen het beste als de rumoerige periode van de scheiding zo snel en goed mogelijk wordt afgehandeld.

Keuzes maken levert een loyaliteitsprobleem op

Zo kan het voorkomen dat het kind voelt alsof het een gedwongen keuze voor één van de ouders moet maken. Zeker als de ouders niet meer met elkaar praten kunnen de kinderen dit gevoel ervaren. Gelukkig is het goed mogelijk om met behulp van duidelijke gesprekken en eventueel wat begeleiding van buitenaf deze probleemgevoelens aan te pakken. De meerderheid van de voormalige echtgenoten vinden een manier om met elkaar en met de kinderen om te gaan. Dikwijls bepaalt de (werk)situatie waar de kinderen terechtkomen. Het voelt dan toch een beetje als een afscheid voor de ouder die alleen achterblijft. Met afspraken over bezoekjes in de weekenden en misschien zelfs doordeweeks en natuurlijk in vakanties is het ook voor de ouder zonder de inwonende kinderen mogelijk om betrokken te blijven bij de opvoeding

Checklist scheiden

Voordat het zo ver is dienen er een aantal stappen te worden genomen. Wij hebben een tweetal speciale checklists opgesteld. Een handig overzicht met belangrijke aandachtspunten wanneer je denkt aan een gratis scheiding. Er zijn twee verschillende checklists beschikbaar:

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Samenwonen met samenlevingscontract

Echtscheiding en kinderen: geen ruzie waar de kinderen bij zijn!

“Ouders maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn.” Zo zou de eerste wet van de echtscheiding waar kinderen bij betrokken zijn, moeten luiden. Als er toch onoverbrugbare meningsverschillen blijven bestaan is het verstandig om externe hulp in te schakelen. De belasting voor de kinderen dient in deze hele situatie minimaal te zijn. Dat betekent echter niet dat u ze buiten moet sluiten.

Start de aanvraag

Echtscheiding en kinderen: vertel uw kinderen over de scheiding

Er zijn een aantal dingen die de ouders kunnen ondernemen om de mentale problemen van een scheiding te beperken. Om te beginnen kan het verstandig zijn om de kinderen – indien mogelijk samen – te vertellen over de op handen zijnde echtscheiding. Wees eerlijk en leg de kinderen de situatie uit zonder daarbij in details te treden. Zorg dat jullie een goed plan van aanpak hebben. Bespreek de omgangstijden en blijf u daar aan houden. Voor de kinderen is het belangrijk dat ze een veilig en stabiel gevoel krijgen. Zorg dat uw kinderen een warme relatie met de andere ouder onderhouden. Blijf leuke dingen met ze doen, juist ook in de moeilijke beginperiode. Wees zo verstandig om geen slechte dingen over de andere ouder te zeggen – al heeft u er misschien nog zoveel aanleiding voor. Misschien is wel het belangrijkste wat jullie beiden als ouders kunnen doen zeggen dat je van je kinderen houdt, wat er ook gebeurt.

Liefde telt…net als verstand

Laat ze voelen dat de liefde voor hun onaangetast blijft. Als beide partners ervoor open staan kan het nuttig zijn om in familietherapie te gaan. Laat het kind zelf zijn of haar zegje doen en behandel deze gevoelens met respect. Een echtscheiding kent geen winnaars, maar als je op de juiste manier met de hele situatie omgaat kan u later – met uw kind – terugkijken op een moeilijke periode die jullie overtuigend hebben doorstaan. De band zal alleen maar sterker geworden zijn. Dat is misschien wel de mooiste uitkomst die u zich voor de echtscheiding had kunnen wensen.

Start de aanvraag