Birdnesting

Het is een term die je vandaag de dag steeds vaker tegenkomt. Birdnesting, oftewel co-ouderschap, is waarin het kind niet degene is die continu van huis verwisselt, maar waar de ouders dit op zich nemen. De laatste tijd is deze manier van omgaan met een echtscheiding steeds meer voorkomend, omdat het veel voordelen met zich meebrengt. Vaak verloopt het proces na de echtscheiding soepeler, rustiger en meer harmonisch. Wat birdnesting precies inhoudt, lees je verder hieronder.

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

Wat is birdnesting?

Bij birdnesting blijft het kind (of de kinderen) in hetzelfde huis wonen en blijven de ouders om en om bij de kinderen in het ouderlijk huis. Scheiden is nu eenmaal een gevoelig en lastig iets voor een kind en veel ouders hebben daarom de rust voor het kind op de eerste plek staan. Birdnesting helpt daarbij, omdat je als ouders bereid bent de zwaardere lasten te dragen, zoals het steeds moeten verplaatsen naar een ander huis. Birdnesting wordt door velen als antwoord gezien op de vraag: ‘hoe laat ik mijn kinderen niet de dupe worden van een echtscheiding’.

Birdnesting wordt ook wel co-ouderschap, of co-housing na scheiden genoemd. Het concept is dat de kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen na de scheiding. De ouders verblijven om en om in het ouderlijk huis om voor de kinderen te zorgen. Co-ouderschap na scheiden wordt gezien als een van de grotere uitdagingen tijdens het scheiden. Birdnesting zou dit wat makkelijker moeten maken, in ieder geval voor de kinderen.

Birdnesting scheiden met kinderen

Waarom kiezen voor birdnesting na scheiden

De ervaring is dat kinderen erg gebaat zijn bij birdnesting. Kinderen gedijen namelijk goed op routine, dat is algemeen bekend. Het steeds heen en weer moeten gaan van het ene huis naar het andere huis, maakt het niet makkelijker voor de kids. Daarnaast wil je als ouder het liefst dat je kinderen zo weinig mogelijk merken van de scheiding. Wanneer je hen plots na het scheiden in een ander huis laat wonen, wat bijvoorbeeld veel kleiner is dan de kinderen gewend waren, dan is dat voor een kind erg wennen. De situatie wordt voor hen veel minder leuk en gewenst, vaak ook omdat met het verhuizen en steeds op en neer gaan ook stress gepaard gaat. Birdnesting brengt daarom veel voordelen voor kinderen mee, maar ook voordelen voor scheidende ouders. Daarnaast kan het ook een oplossing bieden om niet direct de concurrerende huizenmarkt op te moeten, maar is het makkelijker om een klein plekje voor jezelf te vinden wanneer je niet met je kinderen in het ouderlijk huis bent, dan dat je direct met je hele gezin ergens anders moet gaan wonen.

Financiële gevolgen birdnesting

Het financiële plaatje ziet er voor birdnesting iets minder rooskleurig uit. Het is nu immers zo dat beide ouders een eigen plekje naast het normale huis waar je als gezin in woonde moet regelen. Dit betekent dat er extra kosten gemaakt moeten worden en er in feite tussen drie huizen geschipperd wordt. Ook moeten er afspraken gemaakt worden voor de woonlasten van het oude huis waar de kinderen in blijven wonen. Wordt dit geheel door de helft gedaan, of is er een bepaalde ouder toch meer aanwezig in het huis en draait die persoon voor het grootste gedeelte op voor de kosten? Dat zijn dingen om over na te denken en waar je duidelijk over moet zijn. Financiële gevolgen zoals het opnemen van een extra hypotheek zijn dingen waar je over na moet denken en die van invloed kunnen zijn op de Belastingdienst. Toch wordt dit aspect als minder belangrijk beschouwd ten opzichte van de rust en stabiliteit die het met zich meebrengt.

Birdnesting en het ouderschapsplan

Na het scheiden moeten er door de ouders duidelijke afspraken gemaakt worden over het financiële plaatje van birdnesting, maar ook het ouderschapsplan. Er wordt hierin opgenomen en duidelijk gemaakt wie wat gaat betalen, wanneer welke ouder de kinderen ziet, of er een extra huis gehuurd wordt waar jullie samen deel van uitmaken of heb je ieder een eigen, tweede huis? De ervaringen bij birdnesting zijn dat hoe eerder je afspraken hebt gemaakt na de scheiding, des te beter dit voor de kinderen is.

Advies of meer informatie nodig bij het regelen van birdnesting?

Ga je graag met iemand in gesprek om de opties voor birdnesting te bespreken? Dan zijn er gelukkig veel opties. Birdnesting is steeds bekender en er zijn verschillende instanties die je verder kunnen helpen. Vraag eens na bij de Belastingdienst waar je terecht kunt voor je financiële vragen over birdnesting, of schakel een mediator in om goede afspraken met je partner te maken. Voor meer informatie zijn we ook telefonisch bereikbaar via 085-4013447.

Extra informatie nodig?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

FAQ – Veelgestelde vragen

Wat betekent birdnesting?

Birdnesting betekent dat de kinderen na een scheiding in hetzelfde huis blijven, maar dat de ouders om de beurt bij de kinderen in het huis verblijven. Daarnaast hebben de ouders hun eigen huis waar ze naar terug gaan. Hier ontstaat er meer stabiliteit en rust, wat de kinderen goed doet.

Wat zijn de voordelen van birdnesting?

Rust en stabiliteit zijn de voornaamste voordelen van birdnesting. De kinderen gaan er vermoedelijk veel minder nare gevolgen aan overhouden, omdat hun vaste plekje nog steeds van hen is en er minder snel stress voelbaar is door het steeds heen en weer verhuizen.

Wat zijn de nadelen van birdnesting?

Er komt een geheel nieuw financieel plaatje bij birdnesting kijken. Dit komt voornamelijk omdat birdnesting betekent dat beide ouders er een eigen huis, of een eigen plekje bijkrijgen. Het gezin schippert dus in z’n totaliteit tussen drie huizen, waarin alleen de kinderen op dezelfde plek blijven.